Linus forlanger penger for Linux

Linus forlanger penger for Linux

Linux-navnet er varemerket og nå ser vi de første tegnene til at Linus Torvalds har tenkt å benytte seg av eierskapet.

Linus Torvalds er eieren til varemerket Linux, og i et brev sendt til rundt 90 australske selskaper, har Linux Australia bedt om penger for bruk av Linux-navnet. Mange trodde at dette var rent lureri, men sjefen for Linux International, Jon "Maddog" Hall, har gått god for at de er ekte, skriver Sydney Morning Herald.

 

Noen vil synes det er merkelig at en bevegelse som arbeider så sterkt i mot programvarepatentering, begynner å ta penger for et varemerke. Men Hall svarer med at du kan ikke skape et produkt som er dekket av en patent uten å lisensiere det. Med et varemerke kan du selge et lignende produkt og slippe å betale for det ved å forandre navnet. Han nevner Debian og Red Hat Software som eksempler.

 

Lederen for Linux Australia, Jonathan Oxer, poengterer at de gjennomfører dette for å hindre identitetstyveri.

 

Varemerke er bra

 

- Men patenter kan være negativt for konkurranse i programvareverdenen fordi de hindrer andre å konkurrere på den samme banen. De er der spesifikt for å gi et delvis monopol, sier han.

 

Varemerker fungerer ikke på samme måten, mener han. De hindrer ikke andre å gjøre forretninger, men setter hindringer for at noen skal stjele et navn og gjøre penger på det.

 

Beskytte

 

Ifølge Maddog Hall er de ikke ute etter å kutte ned på bruken av Linux-navnet. De prøver å få folk til å hjelpe til med å beskytte navnets kvalitet samtidig som at det kommer penger i kassa til bevegelsen.

Nicolai Langfeldt i Linux Norge tror ikke at de kommer til å kreve inn penger fra norske selskaper med det første. 

- Vi har veldig liten virksomhet, så det er nok ikke spesielt aktuelt, sier han.