Streamer ferske dvd-filmer på nett

Streamer ferske dvd-filmer på nett

Kreativ nettjeneste må kjøpe en dvd for hver kunde som vil leie filmen.

Å leie film via streaming er ikke noe nytt, men vanligvis må man vente i både uker og måneder etter at en film er sluppet på dvd før den blir tilgjengelig for streaming fra forskjellige nettjenester.

De mest populære filmtjenestene i USA, som Hulu og NetFlix, er heller ikke tilgjengelig for brukere utenfor USA.

Et selskap kalt Zediva kan ha funnet et smutthull i loven som omgår dette på en snedig måte.

Smutthull

Tjenesten tilbyr nye leiefilmer som nettopp er sluppet på dvd for en to ukers leieperiode for bare to dollar, skriver Wired.

Ut i fra Zevidas retningslinjer for bruk, skal tjenesten også skal være tilgjengelig for brukere utenfor USA. Zedivas nettside er for øyeblikket nede, angivelig på grunn av stor pågang.

Zediva har ingen avtale med filmselskapene, men hevder likevel de kan streame nye filmer til deg på helt lovlig vis. Selskapet kjøper nemlig fysiske dvd-er fra filmselskapene, som de så spiller av på vanlige dvd-spillere.

Filmene leies ut til kundene via streaming, men i motsetning til andre filmleietjenester omgjør ikke Zediva filmen til en fil som kan lagres på servere og leies ut til mange brukere på én gang. Når du leier en film, går den derfor fysisk ut av sirkulasjon hos Zediva til leieperioden er over.

Når Zediva kjøper en dvd, står de fritt til å leie den ut eller selge den, uten å tillatelse fra filmselskapene - så lenge materialet ikke kopieres - i samsvar med såkalt ”first-sale doctrine” i amerikansk opphavrettslov fra 1908.

Løsningen er imidlertid ikke særlig skalerbar, siden selskapet ikke kan tilby flere simultane streams enn antall dvd-er de har tilgjengelig.

Forretningsstrategi

Zediva bruker Flash for å streame filmer i nettleseren hos kunden. Selskapet sier også at tjenesten virker på Android-enheter, og det jobbes med å inkludere støtte for Iphone/Ipad og spillkonsoller som Xbox og PS3.

Zevidas forretningsstrategi er å omgå restriksjonene filmselskapene legger på tjenester som for eksempel Netflix, der det vanligvis inngås avtaler om å ikke leie ut filmer via streaming før en måned etter at dvd-en kom ut for salg, ifølge Wired.

Likevel tror ikke selskapet de vil få trøbbel med filmselskapene, fordi Zediva planlegger å bruke millioner av dollar på å kjøpe dvd-er. Zediva håper i stedet filmselskapene vil se på dem som en verdifull kunde.

Lov Og Rett