Forbruker-Mac med proff-egenskaper

Forbruker-Mac med proff-egenskaper

Apples bærbar-lanseringer viser økt forbrukersatsing.

Apples totale renovering av sin bærbar-familie viser at forbrukerkundene får stadig mer fokus fra selskapet.

De rimeligste bærbare Mac-ene i den nye «aluminiums-generasjonen» som kom i fjor høst, oppgraderes nå fra MacBook til MacBook Pro, med en rekke funksjoner som Apple selv kaller «profesjonelle egenskaper». Ledende Apple-folk bekrefter at selskapet har stor tro på denne linjen.

- Alle våre 13-tommers-maskiner er utrolig populære hos våre kunder, uttaler produktsjef for Apple Europa, Tore Fretheim, i et telefonintervju med Macworld.no fra sitt kontor i London.

Han tilføyer at han tror de minste maskinene i MacBook Pro-familien vil styrke sin posisjon ytterligere nå når de har fått det han kaller «pro-level features».

Uttalelsen må ses i lys av de endringene som Apple har gjort med sin bærbar-serie fra den nye aluminiums-generasjonen ble lansert i fjor høst til hele familie ble renovert nå i juni. La oss se nærmere på endringene.

LES OGSÅ: Stille oppgradering av hvit MacBook

«Profesjonelle egenskaper»

De «profesjonelle egenskapene» som Apple sikter til, er blant annet at både 13- og 15-tommers-modellene nå har arvet den nye batteriløsningen som først kom på den profesjonelle 17-tommers-modellen i vinter. Dette innebærer at maskinene har fått minst to timer lengre batteritid og at batteriets totale levetid er økt betydelig, opptil fem år ved normal bruk, uten at det krever større plass.

Blant de øvrige profesjonelle egenskapene er at lcd-skjermen med LED-bakbelysning har fått 60 prosent større gamut, det vil si økt fargerom som vil gi enda bedre og mer realistiske farger enn før. Dessuten har nå selv de minste MacBook Pro-maskinene fått bakbelyst tastatur. Før var det bare toppmodellen blant 13-tommers MacBook-maskinene i aluminium som hadde slik tastatur.

I tillegg har også de minste maskinene fått tilbake FireWire-port. Det vakte oppstyr i fjor høst da Apple fjerne FireWire-porten på den nye MacBook-familien, altså på 13-tommers-modellene i aluminiums-chassis. Det kunne se ut som om det var viktig for Apple den gang å lage et skarpt skille mellom de forbruker-bærbare MacBook-maskinene og de mer profesjonelle og bedrifts-orienterte MacBook Pro-modellene med 15- og 17-tommers skjerm.

En kommentator hos vår amerikanske søsterpublikasjon Macworld.com påpeker at volumet i Apples bærbar-salg nå trolig er blitt så stort at selskapet ikke lenger trenger være så redd for at de billige modellene skal kannibalisere salget av de dyrere modellene med høyere fortjeneste. Apples bærbar-salg går så godt at det blir god butikk likevel, heter det.

I kommentaren påpekes det også at med Apples nye og reduserte priser blir prispåslaget for å velge en litt kraftigere konfigurert modell såpass beskjedent at det blir lettere for kundene å velge en litt dyrere og kraftigere maskin enn de egentlig hadde tenkt.

Ramaskrik hos proffene

Hos enkelte representanter for kundene i den andre enden av skalaen, folk i kreative profesjoner som foto, video, arkitektur og 3D-design, har den siste omorganiseringen av Apples bærbare pc-er skapt et aldri så lite ramaskrik. Det er beslutningen om fjerne ExpressCard-porten fra 15-tommers MacBook Pro og erstatte den med sd-kortplass, som på 13-tommers-modellen, som har skapt bråket. En del «tunge» brukere av MacBook Pro 15- og 17-tommer bruker ExpressCard til avanserte lagrings- og kommunikasjonsløsninger - løsningen finnes nå bare på 17-tommers-modellen.

LES OGSÅ: Video-iPhone og MacBook-overraskelse

I debattfora på internett klager en del Mac-brukere over denne endringen, og de fremholder dessuten at den nye sd-kortplassen er uaktuell for dem, fordi profesjonelle fotografer bruker speilreflekskameraer med CompactFlash-kort, ikke sd-kort. Andre avfeier påstanden og påpeker at det finnes gode, usb-baserte CompactFlash-lesere som gjør jobben godt nok.

Batteribytte uaktuelt

Prisen for den drastiske økningen i batterikapasiteten på de nye MacBook Pro-modellene - etter mønster fra forrige oppgradering av 17-tommers-modellen - er at batteriet ikke lenger kan skiftes ut. For å få plass til større batteri uten å gjøre selve maskinen større, har Apple droppet elementene som gjør det mulig å bytte batteri ute i felten, for eksempel avtakbart lokk. Standard-klagen går på at dette nå rammer alle som vil jobbe under lengre flyturer.

Vi har spurt Apple om de har undersøkt om det er mange MacBook Pro-brukere som virkelig har pleid å dra med seg ekstra batteri på tur, eller om dette bare er en myte som trekkes frem nå når det ikke lenger går an å skifte batteri. Vi fikk ikke noe konkret svar, annet enn at det med den nye løsningen neppe er mange som trenger å bytte batteri lenger, siden MacBook Pro-en kan være påslått hele veien fra Toronto til London, om man vil.

Et annet spørsmål som opptar mange, er grafikkytelsen. På 13-tommers MacBook Pro-modellene og den rimeligst konfigurerte 15-tommers-modellen benyttes en integrert grafikkløsning, Nvidia GeForce 9400M. På de kraftigere MacBook Pro-modellene kan man velge å bruke denne løsningen hvis man vil spare strøm eller svitsje til en dedikert grafikkløsning, for eksempel Nvidia GeForce 9600M GT på en del modeller, for ekstra høy grafikkytelse.

LES OGSÅ: Snow Leopard blir et kupp

Det mange er usikre på, er hvor grensen går mellom hva kan gjøre med integrert kontra dedikert grafikk. Vår egen erfaring fra de foregående modellene, er at den dedikerte grafikken holder til ganske allsidige og krevende formål. Det ser ut til at Apple er enig i at GeForce 9400M holder i lange baner både for bildebehandling, videoredigering i iMovie og mange krevende 3D-spill. I så fall kan man trygt velge en av de rimeligere MacBook Pro-modellene.

Dette er spørsmål vi vil se nærmere på etter hvert som vi får inn de nye modellene til test de neste ukene.

Miljøvennlige og rimeligere

De viktigste budskapene fra Apple forøvrig går på miljøvern og pris. Ifølge Apple er de nye aluminiums-MacBook Pro-modellen blant de mest miljøvennlige på markedet - bygd uten bromerte flammehemmere, i materiale som er lett å resirkulere, med arsenikk-fritt skjermglass og kabler uten PVC. Den nye batteriteknologien vil dessuten gi færre utbrukte batterier på avfallsplassene, heter det.

Prisreduksjonene bør også være kjærkomne, medgir Apple - uten dermed å ville karakterisere det tidligere prisnivået. Prisene i forhold til sammenlignbare konfigurasjoner av forrige generasjon er gått ned med opptil 2000 kroner. Lille MacBook Air er gått ned enda mer, rundt 2 300 kroner for den rimeligste konfigurasjonen og over 5000 kroner ned for modellen med flashminne-disk (SSD).

Mer informasjon hos Apple .

Les om:

Mobile Enheter