Kledelig Android for smarte klokker

Kledelig Android for smarte klokker

Google har annonsert Android-OS-et for personlig, smart nærteknologi. Motorola og LG først ute.

Smartklokkene får sin egen, dedikerte variant av Android. Verdens mest populære mobile os kommer i varianten Android Wear annonserte giganten i går. Målet er smartklokker, men man kan tro at også annen smart nærteknologi, «wearables», vil kunne ta i bruk systemet.

De første enhetene med Android Wear kommer fra Motorola og LG.

Prat og relatér

Det er spesielt funksjonene Google Voice Search og Now som jekkes opp i betydning i Android Wear. Stemmestyrt søk er nyttig for små skjermer, og en personlig assistent-tjeneste som Now krever mindre interaktivitet enn klassiske kalendere og gjøringslister.

- Vi har utformet et helt nytt brukergrensesnitt for denne typen av enheter. Det er laget rundt stemmestyring og kontekstdrevet informasjon relatert til hvor du er, sier Android-designer Alex Faaborg i Google til nyhetstjenesten til Computerworld.

- Det er egentlig bare to funksjoner som er sentrale: Få den informasjonen som er mest relevant for deg, der du er, og evnen til å gi en taleordre og enkel «klikke» -kommando.

Moteprodukter

Google retter innsatsen ikke bare mot de klassiske produsentene av smarte enheter.

- Vi arbeider med elektronikkprodusenter, brikkeprodusenter og mote- og trendmerker som vil forplikte seg til å lage et helt økosystem av smarte klokker i et stort utvalg av stiler, utforminger og størrelser, sier David Singleton, som er sjef for teknologisk utforming i Android.

LG kommer med sin G-klokke allerede i neste kvartal, mens Motorola slapp en «moto 360» de regner med vil være klar for salg i tredje kvartal.

I en pressemelding lover LG at utviklere som vil lage app-er til deres G-Watch-klokke vil møte lav inngangsbarriere.

Fragmenteringsfaren

Det antas både som viktig og utfordrende at Google velger å lage en egen grein for Android på smarte, nære dingser. Fleksibiliteten til dette gratis os-et har vært en kjernefaktor i suksesshistorien. I starten av nettbrettsatsingen var det for eksempel en egen gren av Android, versjon 3, som var dedikert for nettbrett.

Ulempen er at det også åpner for en hysterisk spredning i kjørende, fungerende Android-versjoner i bruk. Det gjør det vanskeligere å lage et forutsigbart økosystem for app-utvikling, sikkerhet og administrasjon.

Må ta igjen Samsung

Google har det travelt med å sette preg på smartklokkemarkedet. Samsung lempet ut 800 000 av sin første smartklokke «Samsung Gear» i fjor, og Gear 2 ble lansert under mobilkongressen i Barcelona. Samsung er både verdens største mobilleverandør og Android-leverandør, men legger ikke skjul på at de både vil og kan bruke egenutviklete os i sin serie av personlige, smarte nærteknologiprodukter. Det presser Google til å sette sitt eget preg på sakene før Samsung eier dette markedet også.

Det eneste som mangler for å få med de siste tvilerne til trenden er om Apple velger å slippe en smartklokke også. At Cupertino-firmaet lanserer en egen variant av et trendprodukt er for denne gruppen et tegn på at noe har slått an, er på moten og skal kjøpes.

Mobile Enheter