Microsoft gir analyse i skyen

Microsoft gir analyse i skyen

Power BI legges til Excel i Office 365, og analyse av store datasamlinger blir enklere for alle.

Power Bi er dataanalyseverktøy for alle, et sett av nye verktøy som koples inn mot Excel. Poenget er å bruke kombinasjonen til å analysere, undersøke og visualisere sammenhenger i store datasett. Målet er å bruke resultatet til å effektivisere prosesser og forutsi trender ut fra døde data.

Samarbeid og gjenbruk

I tillegg til selve verktøyene legges det også inn elementer som nettskyen er så god til. Dette innebærer muligheten for å samarbeide virtuelt om analyse, lage dynamiske rapporter som oppdateres med nye data når de blir tilgjengelige, gjenbruk av spørringer og datasett, bruke naturlig språk i spørringer og mobil tilgang til dataanalyse mens man er på farten.

Power BI har vært i forhåndsutgave for testere og pilotkunder siden juli i fjor.

Oversikt i sanntid

I Norge er løsningen allerede brukt, og som del av lanseringen er Helse Vest ute med en pressemelding der de forteller at de bruker Power BI for Office 365 til å analysere data fra sammenstilte data fra sykehus i helseregionen. Det skal gi dem bedre beslutningsgrunnlag, raskere forbedringsprosesser og bedre pasientsikkerhet.

Årsaken skal være at Excel og Power BI har tilkoplinger for de fleste databaser. Dermed trenger ikke helseregionen bruke tid på å vaske og samkjøre basene, og lage rapporter basert på gamle data.

- Med den nye løsningen kan vi kombinere og visualisere data fra alle våre sykehus mye raskere enn tidligere. Våre rapporter er mer dynamiske og detaljerte enn noe annet jeg har sett tidligere, sier Anund Rannestad, Fagsjef for Innovasjon ved Helse Stavanger.

Bedre pasientsikkerhet i Vest

Det er ikke bare for oversikten over hva som skjer i helseregionen de bruker mulighetene. Pasientsikkerhet og indikatoren som heter «Trygg Kirurgi» handler om å redusere komplikasjoner og sårinfeksjoner post-operativt. Der brukes sjekklister, og Power BI brukes til å analysere bruk og finne ut hvordan Trygg Kirurgi kan bli bedre.

- Vi er helt i startfasen med Power BI, men har store forventninger til at løsningen vil være en viktig positiv bidragsyter for bedre pasientsikkerhet, sier Hege Fjell Urdahl, Leder Analyse og Styringsinformasjon i Helse Vest, i pressemeldingen.

Gevinst hentet ut i sør

Computerworld har tidligere omtalt hvordan det kjente Excel-verktøyet har spilt en rolle i Helse-Norge. For Microsoft i Norge har det vært viktig å fremme dette som en del av tilbudet programvaregiganten har for bedre IT i helsesektoren.

- Det genereres mye data i helsevesenet som ikke brukes til å gjøre tjenestene bedre. Vi mener dette må gjøres tilgjengelig og analyseres slik at det er mulig å lære og finne forbedringer. I tråd med det vi sier om å ta i bruk kjente verktøy alle har, så har de fleste Excel tilgjengelig. De siste årene har Excel fått grensesnitt mot de fleste databaser der ute, så det trengs ikke noen nye sentrale databaser. Det holder å kople seg til dem som er, og gi opplæring i hvordan det klassiske regnearkprogrammet kan brukes til å finne og forutsi trender. Vi har allerede sette dette i bruk med økonomisk gevinst i Helse Sør, sa Stian Sollien, ansvarlig for produkter til helsesektoren i Microsoft Norge da.

Leie etter behov

Dette er en tilleggstjeneste som prises per bruker per måned. I starten koster det 122 kroner (20 USD) per bruker per måned for virksomhetsabonnenter i Office 365. Ellers vil det koste fra 202 kroner (33 USD) per måned.

Dette skriver Microsoft i sin egen produktblogg om lanseringen.

At dette skal være en BI/BA løsningen for hvermannsen er kjernepunkt i markedsføringen til Microsoft. Her skal dataen slippes fri for bruk uten at noen spesialister må til, eller slik at IT-avdelingen får nok en oppgave å holde rede på.

- Sluttbruker skal kunne gå rett inn i datagrunnlaget direkte. It-avdelingen skal kunne legge til rette for at det er de rette og kurante dataene som brukes, sier Eron Kelly, direktør for markedsføring av SQL Server-produktene, til nyhetstjenesten til Computerworld .

Om eller når Power BI kommer som utgave for installasjon lokalt er ikke kjent.

Demokratiprosjekt over mange år

Microsoft har hatt oppmerksomheten rettet inn mot hvordan deres klassiske «regneark»-applikasjon Excel kan brukes til stadig mer avanserte analyser gjennom mange år. Siden 2010 har dette vært omtalt som «demokratisering» av dataanalyse («Business Intelligence»). Stikkordet har vært at enhver som «kan» Excel, også er i stand til å analysere datasett. Ofte med alle fordeler som følger av at ferske øyne kan se mønstre, kjøre spørringer og vri resultater på helt nye og uventede måter.

Etter hvert har dette blitt brennhett og trendy når som Internett, mobilitet og nettsky har gjort analyse av store datasett («Big data») til en dagligdags mulighet. Eller også en hodepine for mange virksomheter.

Les om:

Mobile Enheter