Microsoft rir to hester

Microsoft rir to hester

KOMMENTAR: Nå er det brett og telefoner som frister i Redmond. Pc er fortsatt viktig, men ikke politisk.

De konkurrerende leverandørene av grunnleggende programvare og prosessorteknologi håper alle å være ledende. Det krever helt ny innsats.

For det handler om tre arbeidsflater. Nettbrett, smarttelefoner og pc-er vil flere og flere bedrifter måtte forholde seg til. De brukte tolv år å godta pc-en, men kan ikke bruke tolv år på å godta de andre hjelpemidlene ansatte vil bruke i sitt arbeid.

Utfordringen er samkjøring av applikasjoner og informasjon på nettbrett, pc og smarttelefon. Utfordringen er hvordan enkle telefoner skal kombineres i informasjonsstrømmen. I den forbindelse er tjenester i nettskyen vesentlig.

Wintel er et begrep. Microsoft og Intel ble valgt av IBM til å lage de grunnleggende byggeblokkene i IBM pc. Med Windows 3.11 ble endelig den grafiske betjeningen knesatt som brukernes arbeidsflate på pc-ene. Dermed oppsto begrepet Wintel.

Ut over 90-tallet styrte Intel og Microsoft pc-utviklingen strengt med hensyn til hvilken ny teknologi som skulle godkjennes hvert år. Pc-en ble ikke lenger frittstående, men et integrert hjelpemiddel som tok over for skjermterminalene.

Klient/tjener ble et begrep. Pc-er tilkoblet et lokalnett til maskinene i datarommet sørget for virksomhetenes interne oppgaver. Lokale kontorsystemer, bruk av forretningssystemer og tilkobling til informasjon på internettet ga virksomhetene helt nye muligheter.

I forrige tiår ble det ikke bare informasjon, men også bruk av internettapplikasjoner. En pc som bruker applikasjoner på nettet som en tjeneste, er klient/tjener 1,5.

Fra slutten av nittitallet har det skjedd lite fornying av pc-en. USB er det viktigste. En bærbar pc med Windows 98 ligner til forveksling en pc fra 2008 med Windows XP.

Fornyingen har ikke kommet fra pc-industrien, men fra Apple. Apple lanserte Iphone i 2007, Macbook Air i 2008 og Ipad i 2010. Betjeningen på telefonen og nettbrettet er forbildelig. Fra i sommer er teknologien i Macbook Air forbildelig.

Air har lagt grunnlaget for en ny kategori pc-er: Ultrabook hvor Intel bidrar. Design, flashminne og lav vekt er stikkord.

De fleste forbrukere har ikke et aktivt behov for å skrive på et tastatur. De kan klare seg med å trykke på et tastatur på skjermen. Det er ikke like effektivt, men de er forbrukere av tjenester, ikke produsenter av informasjon.

Ansatte og alle i opplæring klarer seg ikke uten et tastatur. For dem er pc-en fortsatt viktig. For forbrukere er nettbrett og smarttelefoner viktig. Applikasjoner på disse i samspill med nettskyen er klient/tjener 2.0.

Utfordringen til Intel er å bli interessant for smarttelefoner og nettbrett, for prosessorene bruker for mye strøm.

Intel forsøker derfor å kompensere sin ulempe ved å lage prosessorer med generelt lavere strømforbruk. Det gjøres ved å introdusere nye produksjonslinjer som krymper prosessorene ytterligere. I 2012 håper Intel å ha tatt igjen nettbrettenes smartere prosessorer basert på design fra britiske Arm.

Intel forsøker derfor å få nettbrettprodusenter interessert i sin andre prosessor Atom. Derfor tilpasser Intel Googles Android til sin teknologi. Android og Windows er konkurrenter.

Stikkordet er to hester. Intel rir to hester. Microsoft rir to hester. Neste generasjon Windows, Windows 8, er laget for pc og for nettbrett. Det er ikke bare snakk om nettbrett basert på Intels teknologi, men brett basert på Arm.

Det er ikke snakk om brett med bare et forbedret pc-miljø, men et brukermiljø inspirert av Apple. Det er utviklet for neste generasjon smarttelefoner, Phone 7, og lanseres i Norge i slutten av september.

Brukermiljøet på Phone 7 er basert på roterende fliser som funksjonssymboler. Det kalles Metro og vil bli brukt på nettbrett og smarttelefoner. Det vil bli brukt på pc-er, men der kan brukeren velge klassisk vindusmiljø, både for 32 bit og 64 bit Intel-prosessorer.

Pc-ens fortrinn er en 64 bit prosessor som gir mulighet for store minner. Nettbrettenes ulempe er 32 bit, både fra Arm og Intel. Det gir maksimalt 4 GB minne.

De første brukerne liker Metro og bruker etter en tid mindre og mindre det klassiske vindusmiljøet som spås en siste versjon i Windows 8. Klassisk Windows taper for Metro som Microsoft DOS tapte for Windows.

Mobile Enheter