Nokia E90: Tilbake fra de døde

TEST: Nokia smeller til med en knallgod konkurrent til Windows-mobilene.

Publisert Sist oppdatert

Det var mange som spådde Nokias kommunikatorers død etter at selskapet slapp sine siste modeller for rundt to år siden. Telefonene var svært store og klumpete og prestisjemodellen Nokia 9500 var såpass treg og lite brukervennlig at det kunne se ut som om denne formfaktoren hadde sett sine beste dager. Den mindre varianten, som kom omtrent samtidig, 9300, var faktisk en langt bedre løsning enn sin storebror.

LES OGSÅ: Bare nesten fra Sony Ericsson

Utpå vinteren i år startet imidlertid ryktene om at nok en oppfølger i kommunikator-segmentet var på vei. Det fleste av oss håpet, om ikke nødvendigvis trodde, at Nokia nå skulle komme med en modell det virkelig luktet svidd av. Det har da også Nokia gjort, og det var tvingende nødvendig. Alle produsentene av Windows-baserte mobiler og Sony Ericsson med sin P900-serie hadde lenge spist seg inn i et segment der Nokia lenge var helt alene. Særlig de Windows-baserte enhetene har virkelig hatt vind i seilene de siste på årene. Hva er så Nokias svar?

Dyrt men bra

La oss slå fast en ting først som sist. Dette er ikke noen budsjettmobil. Dette er knapt nok en mobiltelefon. Dette er en lommedatamaskin med svært sterke kommunikasjonsmuligheter. Sett i dette lyset forsvares prisen noe lettere.

For det første har E90 fått en kraftig oppgradering på designfronten sammenliknet med sine forgjengere. Nå tenderer den til nesten å være stilig selv om den fremdeles er stor. Størrelsen på denne telefonen har en meget naturlig forklaring. Ikke bare det, den er fornuftig. Skjermstørrelsen og ikke minst breddeformatet gjør at den er meget behagelig å jobbe med, og da mener vi aktivt jobbe. Det andre som virkelig skiller Nokias kommunikatorer fra alle andre er tastaturet. Dette er så nære et fullverdig tastatur det er mulig å komme med en mobiltelefon. Mange vil nok si at dette er unødvendig stort, men det finnes en menighet der ute som anser dette som den eneste brukbare løsningen på markedet.

Skjermen kan vinkles etter behov.

Det er liten tvil om at de som bruker dette som et mobilt kontor og virkelig skriver dokumenter både i form av mye e-post og vanlige notater, har et svært godt poeng. Det hjelper ikke med to bokstaver på samme tast eller skriftgjenkjenning ved hjelp av penn. Tastaturet er og blir den mest effektive måten å skrive på enten man liker det eller ikke. At dette tastaturet i tillegg har egne taster for æ, ø og å gjør den ikke mindre attraktiv for dem som skriver mye. Nokia benytter ordboka T9 for å skrive meldinger i lukket tilstand. I åpen tilstand har den av en eller annen merkelig grunn ingen ordbok.

Fullspekket

Nokias E90 har droppet det tidligere operativsystemet og gått over til Symbian Series 60 på samme måte som alle de andre avanserte telefonene til Nokia. I praksis betyr dette i første rekke at du drar med deg svært mange av de avanserte funksjonene når telefonene er lukket. Dette er en stor fordel. Skjermen på telefonen kan vinkles i alle posisjoner fra lukket til å være brettet ut til 180 grader. Skjermposisjonen har ingen innvirkning på stødigheten ved bruk.

Telefonen er fullstappet med teknologi. Her finner du det aller meste av det du kan drømme om. Den har 3 megapikslers kamera for å ta bilder eller en liten video. I tillegg har den et lite kamera for videosamtaler. Nå er ikke dette en fotomobil, men det er greit å ha muligheten til å ta brukbare bilder som kan brukes som referanse for rapporter, mms etc. I tillegg har den også en helt grei musikkspiller samt en meget brukbar radio.

I bunnen av alt dette ligger kommunikasjonsteknologien. Her har Nokia fått med seg det aller meste. E90 er selvfølgelig en 3g-telefon, men den har også den nye HSDPA-standarden. Utbredelsen av denne er stadig stigende og de hastighetene som kan oppvises her er noe du virkelig vil sette pris på. For at du skal ha et alternativ til dette også er E90 utstyrt med støtte for WLAN. Det fungerer aldeles glimrende og er ikke plaget med den elendige implementeringen som 9500 var plaget med. For å gjøre det hele komplett er det også støtte for edge. Her i Norge er dette faktisk et poeng i og med at dekningen for 3g nødvendigvis ikke strekker seg over alt. Da er det godt å ha edge som et alternativ. Dette er uansett betydelig raskere enn vanlig gprs.

Det mobile kontor

Nokia benytter programmet Quickoffice i alle sine smarte mobiler. I den versjonen som finnes i E90 har du imidlertid flere muligheter i form av redigering og oppretting av nye dokumenter som ikke finnes på flere andre modeller. Opprettelse og redigering av dokumenter kan her gjøres både for tekstbehandleren og for regnearket. Tar man i betraktning hvor bred skjermen er, 800 x 352 piksler, blir faktisk aktivt arbeid med dokumenter en rimelig behagelig opplevelse.

E-post og kommunikasjon er også helt sentralt i denne enheten. Her er det ikke lenger snakk om bare å kunne motta og lese en og annen e-post. Dette er et fullverdig kommunikasjonsverktøy som også støtter push e-post. Nokia legger ved programmet Intellisync Wireless Email for dem som ønsker en helt integrert push-løsning med bedriftens sentrale e-postsystem. for at du skal kunne håndtere alle typer vedlegg er det også lagt med ZIP Maganger og Acrobat Reader. Kort sagt en telefon som håndterer de aller fleste utfordringer.

Hvor i all verden

For å sette kronen på verket er også GPS integrert i denne enheten. Der Sony Ericsson P1 kun kan tilby GPS via en egen ekstern enhet er E90 et komplett navigasjonsverktøy helt alene. Du kan bruke GPS både når telefonen er lukket og når den er åpen. Med åpen telefon trekker man nytte av den store skjermen og får dermed en langt bedre oversikt enn med mange av konkurrentene. Husk imidlertid på at dette trekker batteri som bare rakkeren.

Konklusjon

Nokia E90 er uten sammenlikning den mest komplette telefonen beregnet på avanserte brukere. Den er på kommunikasjonssiden utstyrt med alt det man kan tenke seg av teknologi. Her har Nokia tenkt på absolutt alt. Den er også i en egen liga med tanke på dokumentbehandling, noe som er sentralt i det brukersegmentet vi her snakker om. Vi har faktisk litt problemer med å se hva E90 egentlig skulle mangle av muligheter. Det måtte være trykkfølsom skjerm, men på den annen side var ikke dette noe vi på noe tidspunkt savnet. Etter vår mening forsvarer Nokia uten problemer den relativt høye prisen som dette produktet har.

Nokia E90

Pris: Ca. kr. 7 000 inkl. mva. (uten abo.)Internett: www.nokia.no

Fakta: GSM/GPRS/UMTSGSM/GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA WLAN GPS

Symbian Series 60 Bluetooth 2.0 Mini USB 2.0 IR Radio

Internminne: 128 MB Minnekort:: Opptil 4 GB (MicroSD)

Oppgitt taletid, GSM: 5 timer Standby: 336 timer

Skjermstørrelse: 4 tommer (innvendig skjerm) Oppløsning: 800 x 352 (innvendig skjerm) Kameraoppløsning: 3.2 megapiksler

Høyde: 13.2 cm Bredde: 5.7 cm Tykkelse: 2.0 cm Vekt: 210 gram

LES OGSÅ TESTEN AV Sony Ericsson P1