- Nokia vil redde Windows Phone

- Nokia vil redde Windows Phone

Gartner støtter IDC: Iphone vil slite i årene som kommer.

Helt ferske tall fra analytikerne i Gartner viser at Nokia-samarbeidet vil sende Windows Phone 7 opp til andre plass etter Android innen 2015. Dette er i tråd med analysene IDC kom med i mars, melder Computerworlds nyhetstjeneste .

Les mer: - Windows Phone større enn Iphone

Analysen mener Nokia gir WP7 et tiltrengt globalt salgs- og støtteapparat, støttet av et merke med høy tillit. Nokia har også rykte for høy produktkvalitet, noe som vil hjelpe spesielt mot bedriftsmarkedet. Gartner anslår også at lavere og bedre prising vil hjelpe til.

- Analysen er endret til fordel for Windows Phone ene og alene på bakgrunn av avtalen de har inngått med Nokia, poengterer analytiker Roberta Cozza i Gartner i analysen.

- Symbian er en plattform i brann, skrev Nokia-direktør Stephen Elop til sine ansatte i midten av februar. Kort tid etter ble det kjent at Nokia inngikk et nært samarbeid med Microsoft.

Stor eller absolutt dominans?

Ingen tviler på at Android vil beholde topplasseringen de kapret i fjor de nærmeste årene. Skillet er at Gartner anslår markedsandelen i 2015 til å være 48 prosent, tre ganger så høy som Apple og over det doble av WP7.

Gartner anslår at Android vil ha 39 prosent av smarttelefonmarkedet i 2011, og de anslår at dette vil være 467 millioner enheter. For 2015 er anslaget 1,1 milliarder smarttelefoner.

Googles Android forventes å styrke sin stilling ytterligere, noe som betyr kontroll over nesten halvparten av markedet frem mot 2015.

Der IDC forutsetter en strid om tredjeplassen mellom Iphone og Blackberry, anslår Gartner at RIM Blackberry vil trekke det korteste strået. Andelen for Apple er anslått til 17,2 prosent, og RIM vil være nede på 11 prosent. Salget vil holde seg godt i nordamerika og Europa, men høye priser vil hindre særlig stor global vekst for Apple.

Demokratisert i 2015

- Smarttelefonmarkedet vil være alminnelig tilgjengelig for alle i 2015, med normalpriser rundt 2000 kroner for det store gross av solgte enheter, sier Cozza.

Sammenheng mellom suksess med plattform og utvalg av enheter illustreres av at HTC denne uka har passert Nokia i markedsverdi. HTC er stor leverandør av Android-telefoner og var en av lanseringspartnerne til Microsoft under WP7-lanseringen i fjor høst.

Gartners syn på utviklingen av os-markedet for mobiler:

Operativsytem

Markedsandel 2011

Operativsystem

Markedandel 2015

Android

38,5 prosent

Android

48,8 prosent

iOS

19,4 prosent

Windows Phone

19,5 prosent

Symbian

19,2 prosent

iOS

17,2 prosent

Blackberry OS

13,4 prosent

Blackberry OS

11,1 prosent

Windows Phone

5,6 prosent

Symbian

0,1 prosent

Andre

3,9 prosent

Andre

3,3 prosent

Mobile Enheter