Skadevare øker kraftig på mobilen

Sikkerhetseksperter advarer mot stadig flere trusler for smarttelefoner.

Publisert Sist oppdatert

Virus, ormer og andre former for ondsinnet programvare har lenge har vært et problem på pc-er.

Nå skifter mye av fokuset over på smarttelefoner, for her er det penger å tjene.

Alt i ett

Smarttelefonen er en flott alt-i-ett dings. Den gjør jobben som lommebok, musikkspiller, fotoalbum, plattform for epost og nettsurfing, almanakk og addressebok. Og imellom - som telefon. Vi elsker den, og vi hater den. Men uansett hvordan vi ser det, så er smarttelefonen en stadig viktigere del av livene våre.

Siden eierene av slike telefoner ofte blir direkte belastet for forskjellige tjenester, åpner det en seg Pandoras eske av muligheter for kriminelle.

Ondsinnet programvare kan gjøre store skader. De kan ta opp samtaler, videresende tekstmeldinger, e-post, bilder og andre private data. Det vanligste er riktignok fortsatt å belaste telefon- eller applikasjonsabonnement med uønskede tjenester.

Les mer:

- Android-trojaner tar opp samtaler

Flere enheter, mer skadevare

Lookout Inc., som utvikler sikkerhetsprogramvare for smarttelefoner sier til Canadian Broadcasting Centre (CBC) at deres applikasjon pleide å fange opp noen hundre daglige forsøk på å infisere smarttelefoner i januar i år, og at de nå fanger opp flere tusen forsøk hver eneste dag.

Er du først ute å kjøre, så er det vanligste at det er telefonens eier som er ansvarlig for å bli kvitt programvaren som yter skade. Mange går nok derimot rundt uten engang å være klar over at smarttelefonen deres er infisert med ondsinnet programvare.

Størst vekst på Android

Smarttelefoner basert på Googles Android plattform gikk siste kvartal i fjor forbi Iphone i markedsandel. Ved utgangen andre kvartal i år hadde Android 73 prosent av veksten i markedet, mens Iphone lå på 19 prosent. Android blir et stadig mer populært valg.

Les mer:

Android alene på mobiltoppen

Med populariteten kommer også useriøse aktører. Ondsinnet programvare kamufleres ofte som spill, artige små-applikasjoner eller pornografiske bilder og videoer. Noen applikasjoner er nesten ugjenkjennelige kopier av populære applikasjoner, med skadevare skjult i koden.

Les mer:

Mer skadevare fjernet fra Android

Dyrt

Skaden kan gjøres på flere måter. I de fleste tilfellene er poenget til en ondsinnet applikasjon å tjene penger på uærlig vis. Dette kan oppnås ved å automatisk besvare mottatte tekstmeldinger med spam og lenker til farlige nettsteder. En annen kjenning er å sette opp et abonnement mot en tekstmeldingtjeneste som tar seg betalt for hver gang smarttelefonen mottar en melding fra tjenesten.

Ofte merker man ikke hva som har skjedd før man får telefonregningen i hånda. Slike tekstmeldinger vises ofte ikke engang i sms applikasjonen på mobilen, men blir fanget opp av skadevaren i stedet.

Det kan fort bli dyrt.

Google gjør ifølge CBC det klart at sikkerhetselementer i Android begrenser samhandling med applikasjoner og brukerdata som er lagret på telefonen.

Det må også nevnes at brukere selv ofte har mye skyld om de får problemer med ondsinnet programvare. Gjennom å klikke seg forbi advarsler som dukker opp på telefonen når en applikasjon ber om tilgang til lagret data uten å lese dialogboksene “tillater” brukeren applikasjonen tilgang.

Sjeldent på Iphone

Ondsinnet programvare er sjeldnere på Iphone enn på Android. Den største årsaken til dette er Apples strenge til gjennomgang av applikasjoner som selges via Appstore. Før programmet kan legges ut i Appstore, skal det testes og gjennomgås av Apple. Dette gjør Iphone noe sikrere enn Android.

Les mer:

Apple tetter ikke sikkerhetshull

Unntaket fra regelen er Iphoner som har blitt modifisert. Enheter som er blitt “jailbreaket” tillater installasjon og bruk av uautoriserte applikasjoner og piratkopierte programmer.

Les mer:

Hackere kan ta over Iphone-kameraet

Det eldste trikset i boka

Noen ganger ligger faren ikke i smarttelefonen, men i vårt eget hode. En god, gammel kjenning for e-skurker er såkalt phishing (nettfiske på norsk).

Nettfiske er en betegnelse på fisking etter sensitiv informasjon i den digitale verden. Den vanligste formen for nettfiske er å sende e-post med lenke til et nettsted som gir seg ut for å være legitimt.

Nettstedet vil be brukeren om å logge seg på, ofte med forklaring om at det er nødvendig for å rette en viktig feil i brukerkontoen eller for å verifisere seg. Da er skaden gjort. Brukernavn og passord lagres, noen ganger i tillegg til annen informasjon som er lagret på telefonen.

Det som gjør nettfiske spesielt farlig for smarttelefoner er at telefonen typisk sett alltid er på, og e-post sjekkes jevnlig. Det gjør at brukere svarer på slike e-poster og gjerne følger lenker i e-posten raskere enn de ville gjort om de brukte en vanlig pc. Det kan dessuten være vanskelig å skille mellom et ekte nettsted og en svært god kopi, særlig på en liten mobilskjerm.

Les mer:

Mobiler sårbare for phishing

Ingen panikk

På tross av at det er en del ting man skal passe seg for, så har smarttelefonen en fordel mot vanlige pcer. Applikasjoner for mobile enheter har fordelen med flere tiår av konstant utvikling av applikasjoner på pc, og er derfor kjent med svakheter og fallgruver.

Den beste måten å beskytte seg på er som alltid: bruk hodet og tenk litt over hva du holder på med - så unngår du de verste fellene.

For flere gode råd, les:

Fem tips som sikrer smartmobilen din