Snipp-snapp-snute, der var Sony også ute

Snipp-snapp-snute, der var Sony også ute

Sony forlater pc-bransjen som del av stor omorganisering.

Under framlegging av tallene i for i fjor bekrefte Sony torsdag ryktene som har gått en stund: De kommer til å selge unna pc-avdelingen, med merkevaren Vaio. Kjøper er et japansk investeringsselskap.

Endelig pluss

Sony har slitt de siste årene til tross for å ha en av verdens sterkeste merkenavn. I siste kvartal i fjor er det smarttelefoner og spillkonsollen PS4 som berger japanerne på plussiden med 1,66 milliarder kroner (27 milliarder Yen), målt mot et underskudd på 663 millioner kroner (10,8 milliarder Yen) samme kvartal 2012.

Omsetningen var på 147 milliarder, opp 24 prosent fra året før.

Smarttelefongevinst

Veksten i divisjonen Mobile produkter og kommunikasjon så en 45 prosent vekst i omsetningen, der alt ble tilskrevet økt salg av smarttelefoner. Totalt sett er det likevel tap i divisjonen, noe som tilskrives at pc-salget er hardt rammet.

Sony falt til niende plass blant verdens pc-produsenter og solgte fattige 1,5 millioner pc-er i tredje kvartal i fjor, ned fra 2 millioner året før, ifølge IDC. Det ga dem en markedsandel på 1,9 prosent.

Ikke alene på vei ut

Sony avviste først ryktene om salg av pc-avdelingen, men det ble seinere bekreftet at de selger dette til Japan Industrial Partners, et investeringsfond basert i Tokyo. Verdien er anslått til mellom 2,5 og 3 milliarder norske kroner (40-50 milliarder Yen).

Vaio-pc-er var en av de få Sony-produktene som det tok tid før det kom i salg i Norge. Både prispunkt og markedssituasjon ble oppgitt som grunn. Av de mer kuriøse årsakene som ble presentert over årene var kostnadene med å lage tastatur med norsk tegnsett.

De siste testene foretatt av PC World Norge har heller ikke vært knallesing.

LES OGSÅ:

TEST: Sony Vaio Duo 13: Nesten ubrukelig?

I tillegg til at PC-ene selges ut av Sony-konsernet, så skilles Bravia-tv-produksjonen ut i et eget selskap eid av Sony. Det kan bety at dette er det neste som selges ut av Sony-familien.

Mobile Enheter