TEST: Creative Zen: For musikk og video

TEST: Creative Zen: For musikk og video

Creatives nyeste Zen-modell er spennende for deg som digger video og ekstra funksjoner.

Creatives nyeste medlem i Zen-familien heter ganske enkelt Zen. Modellen blir å se på som oppfølgere til flere modeller i Zen Vision-serien, men betraktelig mindre og lettere. Sett ut i fra dagens markedsbilde vil nye iPod nano være den største konkurrenten, men også noen av Sonys nyeste modeller vil være aktuelle motstandere.

Creative Zen leveres i versjoner med henholdsvis 4, 8 og 16 gigabyte lagringsplass. I tillegg kan kapasiteten utvides via SD/ SDHC-minnekort.

Spilleren måler 55 x 83 x 12 mm og vekten er i overkant av 60 gram. Batteritiden er oppgitt til opptil 25 timer med musikkavspilling eller fem timer med videoavspilling. Vi har ikke direkte prøvd ut dette, men de praktiske erfaringene etter et par-tre ukers bruk er at batterilevetiden er meget god. Lading av spilleren skjer via usb-tilkobling mot pc-en via standard mini-usb-kabel. Strømadapter er å få kjøpt som ekstrautstyr.

Se flere bilder av Creative Zen i bildegalleriet

Musikkavspilling

Som musikkavspiller er det egentlig ikke spesielt å utsette på Zen. Lydkvaliteten er god og i tillegg til mp3 støttes også ACC (uten drm), VMA, WAV og Audible. Enkelte kunne sikkert imidlertid ønsket støtte for Flac.

Som vanlig leverer Creative et par elendige øreplugger. Som vi har sagt i tidligere tester er dette for så vidt helt greit – de påvirker trolig ikke prisen mye, og da kan man heller kjøpe øreplugger eller hodetelefoner etter sine egne behov og preferanser. Man trenger ikke bruke mer enn en hundrelapp eller to for å få et par som er betraktelig bedre enn det som følger med.

LES OGSÅ: God mp3-spiller fra Sony

Videoegenskaper

Undertegnede har lenge brukt blant annet Creatives litt eldre Zen Vision:M. Sammenlignet med denne har Zen en del overraskende ulemper, samtidig som den på samme området kan være bedre enn en del andre alternativer på markedet.

Gamle Zen Vision:M var langt mer fleksibel i henhold til formatet på videofilene den skulle spille av, for eksempel for oppløsning. På nye Zen er man begrenset til 320x200, slik at det meste må igjennom en konverteringsprosess. Skalering og reenkoding av video tar tid selv på en moderne pc og moderate kvalitetsinnstillinger. Hvorfor tar ikke den nye spilleren høyere oppløsninger når den gamle gjorde det? Her er nok størrelse, batterikapasitet og pris sentrale faktorer. Håndtering av video i høyere oppløsning ville krevd en kraftigere prosessor i enheten, og det kan ha gitt et mer kompeks design og høyere strømforbruk.

Videoformatene støttet er WMV og Divx/Xvid. Det er her ikke støtte for h.264-baserte formater.

Med det sagt fungerer selve avspillingen av video meget bra og applikasjonen Creative leverer for konvertering er helt grei å bruke. Zen har en god 2,5-tommers skjerm som her kommer til sitt rett.

Ekstrafunksjonalitet

I tillegg til å spille av musikk og video tilbyr Zen også fm-radio og diktafon, og begge deler fungerer i praksis bra. Uten å ha sammenlignet direkte lurer vi kanskje på om radio-delen i enkelte andre Zen-modeller kanskje er noe bedre enn i Zen, men uten at det trolig vil bety spesielt i praksis for de fleste. Diktafonfunksjon og integrert mikrofon er også på plass.


Kapasiteten kan utvides via minnekort.

En fordel er klart også bruken av minnekort. Riktignok blir ikke musikk og film på minnekortet integrert i samme navigasjonen som det man har på spillerens internminne. Både SD og SDHC, samt mini-SD og micro-SD via adapter, kan benyttes. SDHC-kort finnes i dag med opptil 8 gigabytes kapasitet til under 500 kroner. Større kort er også i vente og skal være støttet av spilleren.

Benytter man Outlook kan man også synkronisere kontakter, kaldender og oppgaver til spilleren.

Tilbehør

Creative leverer selv en del kjekt tilbehør tilpasset Zen. Man finner her «Clear Case» som er en gjennomsiktig plastinnkapsling med støttefot slik at spilleren for eksempel kan stå oppreist på et bord mens man ser på video, samt med feste slik at spilleren kan hektes på bukse, sekk eller lignende. Man finner videre armband som kan være praktisk i treningssammenheng, to forskjellige typer gummiinnkapslinger og skinnfoteral med beltefeste. Creative leverer selv også et stort utvalg av øreplugger og hodetelefon.

Se bilder av ekstrautstyret i bildegalleriet

Konklusjon

Creative Zen er absolutt en god musikk- og videoavspiller. Hvis videoavspilling ikke er aktuelt blir det imidlertid andre spillere som blir mer aktuelle.

En del vil videre si at 2,5-tommers skjerm er alt for lite for å se video. For en del typer video stemmer det nok også – som eksempel kan man si at tv-serien Lost visuelt sett er slik at den bør sees på større skjerm, mens en rekke komi- og animasjonsserier kan være helt greie å se på en liten skjerm. Ser man spilleren opp i mot Ipod nano har den også noe større skjerm, hvilket naturligvis gjør spilleren også litt større. Nano på sin side kan filer i høyere oppløsning, men for mange må det nok likevel konvertering til på grunn av at Divx/Xvid ikke er støttet.

Perfekt er den ikke, men man får mye igjen for pengene. Det eneste sentrale minuset vi kan sette blir i henhold til videokompatiblitet, der vi skulle ønske at man slapp å reenkode og skalere. Dette blir som sagt et element som også vil gjelde mange av Zens konkurrenter i denne størrelses- og prisklassen.

 

Creative Zen

 

Pris: Ca kr 1000/1500/2000 inkl. mva.
Internett: www.creative.com

+ God skjerm. Minnekortplass. mini-usb-kabel. Praktisk tilleggutstyr finnes. Radio. Diktafon.
- Videokompatiblitet i henhold til oppløsning og formater. Dårlige medfølgende øreplugger.

 

LES OGSÅ: Nye Ipod nano god nok for video?

Mobile Enheter