Utviklere roter med open source-apps

Utviklere roter med open source-apps

To av tre apps i Android Market og App Store bryter lisensbetingelsene.

Apple og Microsoft har fått så ørene flagrer fra åpen kildekode-menigheten fordi selskapene ekskluderer applikasjoner basert på åpen kildekode i App Store og Windows Phone Marketplace.

Grunnen til at selskapene kun vil inkludere lukket programkode eller open source-lisenser fra selskapene selv, er ikke nødvendigvis fordi de ønsker at deres egen kode skal råde grunnen alene. Lisensiering under åpen kildekode er komplisert. Også for utviklerne i dette miljøet, viser det seg.

Som regel lisensbrudd

Openlogic har undersøkt tilstanden for mobil-applikasjoner som delvis er basert på åpen kildekode-moduler. Selskapet fant at 70 prosent av mobil-app-ene brøt med lisensieringsreglene for en eller flere moduler fra åpen kildekodemiljøene.

Utvalget er 635 apps valgt ut av topplistene i Apple App Store og Android Market Place. 52 av disse brukte moduler fra web-serveren Apache, og 16 brukte GPL/LGPL-lisenser. Eksemplene fra App Store er altså apps som har klart å snike seg inn i butikken, til tross for forbudet.

Siden utvalget var blant de mest populære app-ene er det ikke snakk om smale eller sære apps fra ditto utviklere. Her finnes både bank-, spill- og sportsapplikasjoner fra større utviklermiljø.

Apples App Store er marginalt bedre enn Market Place – med fattige fem prosentpoeng (32 mot 27 prosent lisenssamsvar). Ingen av GPL/LGPL-baserte apps i Market Place var i samsvar med lisensen.

Gir Apple og Microsoft rett

Den klassiske GPL/LGPL-lisensieringen er selve fundamentet i åpen kildekode. Den krever at utviklere som bruker lisensen må gjøre kildekoden tilgjengelig, og publisere lisensen med koden.

Apache-lisensen krever at utvikleren publiserer lisensen og en liste over merknader og bidragsytere. Det er disse fire kravene som gjør at 2 av 3 apps ikke har en gyldig lisens. Et vanlig overtramp er at sluttbrukerlisensen ("EULA”) for de fleste app-ene uten lisenssamsvar hevder at utvikleren har alle rettigheter.

Resultatene gir dermed støtte til Microsofts og Apples strenge linje. Som eiere av applikasjonsbutikkene må de sjekke om alle lisenser er i orden - det krever betydelig tid og innsats, og likevel innebære risiko og problemer.

Da er det enklere å trekke en enkel linje for å unngå dette. Manglende lisenssamsvar medfører erstatnings- og straffeansvar under de fleste nasjonale lover og etter visse internasjonale reguleringer.

- Kanskje det er på tide at forkjemperne for åpen kildekode heller satser på å lære opp og rydde i lisensbruken for utviklere som fortsatt bryter med dette miljøets ånd og bokstav, skriver Ted Samson i Infoworld til Computerworlds nyhetstjeneste.

Mobile Enheter