Alpinkongen er blitt appgründer

APP-GRÜNDERE: Aksel Lund Svindal og Per-Otto Wold er blant investorene i Spond-prosjektet.

Alpinkongen er blitt appgründer

Som en av gründerne bak den nye norske appen Spond har Aksel Lund Svindal sikret seg noe å engasjere seg i etter alpinkarrieren.

Selv om vi har epost, sms, Facebook, Skype og utallige andre kommunikasjons- og meldingstjenester, har folk flest store problemer med å organisere hverdagen, ikke minst alle aktiviteten utenom arbeidstid.

Den norske appen Spond, som nå er lansert, skal gjøre slutt på slike problemer og forviklinger.

Tre år og 20 årsverk

Det har gått med tre år og 20 årsverk til å utvikle appen, og en av investorene i prosjektet er altså alpinist Aksel Lund Svindal.

 – Aksel har bidratt med et skarpt og innsiktsfullt hode i utviklingen av Spond, i tillegg til å utvise et stort engasjement. At han allerede bruker appen aktivt i organiseringen av sin hverdag, og får det til å funke, er nok et bevis på at den har livets rett, sier Per-Otto Wold, seriegründer, investor og daglig leder for Spond-prosjektet.

Det var Wold som inviterte Svindal ombord i prosjektet. Wold solgte i 2010 sitt analyseselskap Point Carbon for over én milliard kroner, ifølge pressemeldingen fra Spond i forbindelse med applanseringen.

Hverdagskaos

Ideen bak appen er sprunget ut av hverdagskaoset som mange opplever, for eksempel i forbindelse med å være med på å organisere idretts- og fritidsaktivitet for barna.

SPOND: Fra et av velkomst-skjermbildene i Spond-appen.

 – Jeg brukte time etter time i jobbesammenheng og som FAU-leder for å få svar på enkle spørsmål, som når vi skulle møtes. Det var for eksempel vanskelig å finne et tidspunkt som passet alle, samt koordinere alle tilbakemeldingene og tilleggsspørsmålene. Resultatet var et kaos av sms, telefoner, lange mailtråder og Excel-ark. Medgründer Magnus Køber hadde samme problemet som fotballtrener. «Hvem kommer på kampen?» og «Hvem kjører?». Vi sjekket litt rundt, og det var mange som opplevde det samme. Idéen om Spond var født, sier Per-Otto Wold.

Kun i Norge foreløpig

Mer enn 400 versjoner av Spond er blitt testet før den ferdige appen nå foreligger, og 2500 testbrukere fra idretts- og bedriftslag, speideren, skole, korps og vennegjenger har vært med på å prøve ut appen.

Testingen har vært så grundig at lanseringen nå skjer over ett år senere enn opprinnelig planlagt.

App-selskapet holder til i StartupLab i Forskningsparken i Oslo. Selskapet har 14 ansatte fordelt på Norge og Kina.

Appen er nå kun tilgjengelig i norske App Store, Google Play og for webbrukere i Norge. Ambisjonen er å lykkes internasjonalt, og da tror Wold de vil være helt avhengige av engasjerte nordmenn. For appen er fremdeles en betaversjon, som skal utvikles videre, heter det i pressemeldingen.

Ikke toppalpinist til evig tid

Om sitt eget engasjement i prosjektet sier Aksel Lund Svindal:

– Karrieren som toppalpinist varer ikke evig; det gjør derimot folks behov for å organisere seg og møtes. Facebook med «kanskje» og mail er i så måte kanaler som fungerer dårlig når man trenger klare og korte svar fra flere involverte. Ikke minst når «reply all»-knappen benyttes i mail. Da kan man holde på i det uendelige. Dette problemet er universelt og derfor har jeg stor tro på at Spond også kan bli en stor internasjonal suksess. Hele utviklingsperioden har vært en spennende reise med et inspirerende og dyktig team.