Appene du bare må ha

Appene du bare må ha

Lurer du på hvilke apper bør du laste ned til din iPhone eller iPad? Her er 21 gode forslag!

Din iPhone, iPod touch eller iPad kommer med en rekke innebygde apper, men iDingsen din kan brukes til så mye mer enn å "bare" sjekke e-post, surfe på nettet eller ta bilder med.

På App Store flommer det over av supre tredjepartsapper som åpner en helt ny verden av muligheter. Men hvor skal du starte?

I samarbeid med amerikanske Macworld har vi samlet sammen 21 apper som kan gjøre iOS-opplevelsen litt mye bedre. Apple har for øvrig laget sin egen startguide på App Store med lenker til de appene selskapet mener alle nye iOS-brukere bør ha på sine iDingser. Sjekk deres Apps starter kit her (lenke åpnes i iTunes).

Har du forslag til noen apper du mener alle som eier en iPhone, iPod touch eller iPad bør ha installert, men som vi ikke har med på lista vår? Del de gjerne i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

Kindle

Amazons e-bokløsning er en av flere alternativer for iOS. Kindle for iPhone og iPad er likevel best i klassen, både hva gjelder priser og funksjonalitet. Appen synkroniserer dessuten automatisk alle dine sider på tvers av iOS-enheter, datamaskiner og Kindle-lesebrett.

 • Kindle: Gratis for iPhone, iPod touch og iPad

Flipboard

Flipboard setter sammen innhold på din iPhone eller iPad fra kilder du selv velger - inkludert store magasiner, din Facebook- eller Twitter-strøm samt et utvalg av andre kilder - i et lekkert og brukervennlig grensesnitt. Ditt eget lille magasin.

 • Flipboard: Gratis for iPhone, iPod touch og iPad

Elements

Hvis dine notatbehov krever mer enn hva den innebygde Notater-appen har å tilby, er Elements et elegant, men bra tekstredigeringsprogram som synkroniserer med Dropbox, slik at du kan ha tilgang til de samme dokumentene på alle dine enheter og datamaskiner. Du kan også publisere til Facebook og Tumblr.

 • Elements: 35 kroner for iPhone, iPod touch og iPad

Pages

Enten du bruker Pages på Mac eller ikke, er iOS-versjonen av Apples tekstbehandlingsprogram fullt funksjonell i sin mobile form. Omtrent alt du kan gjøre på en datamaskin, kan du gjøre på en iPhone eller iPad, inkludert relativt avanserte oppgaver som å lage fotnoter, topptekst og bunntekst og å legge inn og manipulere grafikk og tabeller.

 • Pages: 70 kroner for iPhone, iPod touch og iPad

Dropbox

Dropbox holder alle filene dine synkronisert på tvers av dine datamaskiner. Men med appen til iPhone og iPad får du tilgang til alle filene på iOS-enhetene dine også - og du kan til og med laste opp filer fra smarttelefonen eller nettbrettet ditt. Magisk!

 • Dropbox: Gratis for iPhone, iPod touch og iPad

Find My iPhone

Alle som eier en iOS-enhet kan på et eller annet tidspunkt ha nytte av appen Find My iPhone. Apples iPhone og iPad app hjelper deg å lokalisere iOS-enheter som til og med er satt på lydløs, sende meldinger og få GPS-posisjonering.

Drawing Pad

Drawing Pad byr på en rekke tegne- og maleverktøy og papirtyper - samt muligheten til å importere dine egne bilder - for endeløs kunsterisk moro. Og til dere foreldre: den er ypperlig for de minste.

Star Walk

Hvis du er av typen som på kveldstid ser opp på himmelen og stiller spørsmål som "Hva er det?", er Star Walk appen for deg. Også tilgjengelig i iPad-versjon, er Star Walk en utmerket app for å identifisere og lære mer om det som befinner seg på nattehimmelen.

Air Video

Installer Air Video på din iOS-enhet, sett opp Air Video Server på din Mac eller Windows-maskin, og strøm en hvilken som helst video over trådløsnettet. Hvis videoen ikke er iOS-kompatibel, vil Air Video konvertere den for deg, enten mens strømmingen pågår eller i bakgrunnen.

 • Air Video: 21 kroner for iPhone, iPod touch og iPad

GarageBand

Apple har bevist at iPad og iPhone kan brukes til mer enn bare tidsfordriv - det er mulig å lage alt fra filmer til bilder til musikk. For 35 kroner får du et sett med synthesizere, samplere, trommemaskiner, gitarer og bassgitarer. Appen gjør det enkelt for nybegynnere å lage musikk og for eksperter å lage klassikere. Ingen iOS-enhet burde være foruten denne appen.

 • GarageBand: 35 kroner for iPhone, iPad og iPod touch

Shazam

Når man er ute og hører en sang man liker som man ikke klarer å kjenne igjen, trenger man ikke lenger å leve i uvisshet. Det er bare å dra frem smartmobilen, starte Shazam og med et enkelt trykk i appen fange en snutt av sangen. På noen få sekunder kommer Shazam tilbake med navnet på sangen og artist med en lenke til iTunes og - i noen tilfeller - tekster. Shazam er gratis, men det finnes en betalversjon kalt Shazam Encore som lar deg tagge og identifisere et ubegrenset antall sanger.

 • Shazam: Gratis for iPhone og iPod touch

Reeder for iPad

Hvis du abonnerer på nyhetsstrømmer, finnes det ingen bedre måte å navigere gjennom disse på enn med Reeder. I iPad-versjonen byr Reeder på en elegant måte å lese og dele artikler fra nettet på. Appen finnes også for iPhone og iPod touch.

Snapseed

Hvis du er ute etter en rask måte å redigere og forbedre bildene du har tatt med iOS-enheten din, har Snapseed alt du trenger. Ikke bare er mange av effektene imponerende bra, appen er i tillegg veldig enkel å bruke.

 • Snapseed: 35 kroner for iPhone, iPad og iPod touch

Tweetbot

Det finnes plenty med Twitter-apper på App Store, men få gjør mikrobloggsamfunnet så enkelt å bruke som Tweetbot. I tillegg til et smart brukergrensesnitt og søte lydeffekter, tilbyr appen enkle, men smarte styrebevegelser for å raskt håndtere meldinger, svar og samtaler.

 • Tweetbot: 21 kroner for iPhone og iPod touch

PCalc

En vesentlig forbedring av iPhone-ens innebygde kalkulator-app - eller den eneste iPad-kalkulatoren du noensinne vil trenge. PCalcs gjennomførte brukergrensesnitt byr på en fullstendig vitenskapelig kalkulator, et virtuelt bånd og til og med RPN-notasjon (Reverse Polish Notation). Det er også et utmerket verktøy for konvertering av enheter, og det finnes en masse muligheter hva gjelder tilpasninger av brukergrensesnittet.

 • PCalc: 70 kroner for iPhone, iPod touch og iPad

Tiny Wings

Det er få spill på App Store som er så elegante og enkle som Tiny Wings. Appen styres med en enkelt berøring, og den lettilgjengelige og fargesterke appen er enkel å lære, men nesten umulig å mestre. Du kan styre den lille fuglen som ikke kan fly gjennom flere øyer før solen går ned om og om igjen.

Cut the Rope

Målet med dette nusselige fysikk-baserte puslespillet er å hjelpe dinosauren Om Nom med å spise godteri. Høres enkelt ut? Det er ikke det. Cut the Rope legger alle slags triks og hindere i veien for deg - inkludert pigger, edderkopper og en overraskende realistisk fysikk-motor. Da det er enkelt å "kutte tauet" med et raskt sveip over skjermen, ligger nøkkelen i hvordan du planlegger og timer handlingene dine.

Plants vs. Zombies

Popcaps Plants vs. Zombies er et såkalt Tower Defense-type spill med sans for humor. Du inntar rollen som en huseier med grønne fingre og et zombie-problem. Du må bekjempe bølger etter bølger med levende døde som invaderer hjemmet ditt. Du har et arsenal med frukt og grønt til din disposisjon. Zombiene har ingen sjanse! Eller?

Infinity Blade

Det finnes ikke noe iPhone-spill som er mer episk enn fantasyspillet Infinity Blade fra Epic Games. Med den grafisk imponerende Unreal Engine som motor lar Infinity Blade deg se alle slag, blokkeringer og hopp i brutale detaljer. Nylig ble Infinity Blade II sluppet på App Store - og det er selvsagt enda bedre enn før.

Flight Control

I Flight Control spiller du en luftfartskontrollør som må tegne en rute for hver luftfarttøy på skjermen slik at de lander trygt, samtidig som fartøyene unngår hverandre i en stadig mer trafikkert himmel. Raske reflekser og evnen til å multitaske vil hjelpe deg å mestre dette spillet, som finnes til både iPhone, iPod touch og iPad.

Wordfeud

Spillet som har fått ordspill-basillen til å spre seg over det ganske (mobile) land. Kort og fortalt er det Scrabble i norsk versjon, og du kan utfordre så mange venner du vil. Du kan riktignok bare spille mot en av gangen, men du kan ha opptil 30 spill gående samtidig. Og husk; det er ikke lov å jukse!

 • Wordfeud: Gratis for iPhone, iPad og iPod touch

Les om:

Mobilitet