Dette er nytt i Android 4.2

Dette er nytt i Android 4.2

Google har kunngjort Android 4.2 og lanserer Google Play-butikken i Europa. Men ikke i Norge.

Det planlagte lanseringsshowet i New York for Android 4.2 og tre nye Nexus-enheter ble kansellert på grunn av superstormen, men det har neppe noe å si for leveringen av den nye operativsystem-versjonen til utviklere og produsenter av Android-mobiler og -nettbrett.

13. november er datoen for når én ny Nexus-mobil og to nye Nexus-nettbrett vil bli tilgjengelig i enkelte land, om enn ikke i Norge foreløpig.

Samme dag kommer musikk-, film- og videobutikken Google Play til Europa, men i første runde bare til Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia og Spania, ifølge Googles offisielle blogg.

Musikk i skyen

I tillegg til at man skal kunne kjøpe musikk fra Google Play-nettbutikken, vil Google også søke gjennom din eksisterende musikksamling. All musikk du har som matcher musikk i Google Play-butikken, vil deretter legges til ditt online-bibliotek, slik at du gratis kan strømme musikken til hvilken som helst av dine enheter.

I Google Play ligger det rundt 20 000 låter som kan matches mot brukernes musikk på denne måten.

Google vil altså tilby gratis «lagring» av musikken din, sammen med gratis «matching», gratis synkronisering mot alle enhetene dine og gratis strømming av musikken.

Samtidig varsler Google at selskapet har inngått nye samarbeidsavtaler med selskaper som Twentieth Century Fox, Time Inc. og Warner Music Group om større tilgang til filmer, digitale tidsskrifter og musikk.

Tre Nexus-enheter

De tre nye Nexus-enhetene som kommer med Android 4.2 installert, starter med Nexus 4, utviklet i samarbeid mellom Google og LG.

Smartmobilen har en rask firekjerne-prosessor og en 4,7-tommers skjerm med pikseltetthet på 320 punkter per tomme.

Blant nyhetene er Photo Sphere, en app som kan brukes til å ta bilder i alle retninger, altså ikke bare tradisjonelle panoramabilder, men også oppover, nedover og til sidene. Bildene blir satt sammen til 360-graders bilder som du kan dele med familie og venner. Eller de kan publiseres på Google Maps.

Den nye mobilen har derimot ikke LTE-støtte.

Nexus 4 kommer i salg 13. november i USA, Storbritannia, Australia, Tyskland, Spania, Italia og Canada.

Google har også lansert nettbrettet Nexus 7, som kommer i de samme landene samt i Japan, eller i litt færre land uten operatørlås. Google kaller dette for et portabelt nettbrett.

I tillegg kommer toppmodellen Nexus 10, som Google kaller det ultimate nettbrettet for å se filmer og lese tidsskrifter. Nettbrettet er utviklet i samarbeid med Samsung og har fått en skjermoppløsning på 2560 x 1600 piksler med en pikseltetthet på 330 piksler per tomme.

Batteriet skal holde til ni timers videoavspilling eller 500 timer standby.

Android 4.2-nyhetene

Nexus 10 benytter seg av en av de nye funksjonene i Android 4.2: Muligheten for å opprette flere brukere til et nettbrett med hver sin låste startskjerm og uten mulighet til å nå hverandres data, e-post og så videre.

Android-lanseringen avslørte forøvrig at ryktet som har versert om at 4.2-versjonen har hatt kodenavnet Key Lime Pie, var skivebom. Kodenavnet fra 4.1-versjonen er beholdt, og den nye versjonen heter offisielt Android 4.2, Jelly Bean.

Andre nyheter i Android 4.2 omfatter en ny type å skrive på, ved at man lar fingeren gli over det virtuelle tastaturet og bare slipper den opp mellom hvert ord. Teknikken kalles Gesture Typing.

Man kan spille av innholdet på skjermen på en stor tv og dermed dele både YouTube-videoer og filmer på en HD-tv.

Daydream – dagdrøm – er navnet på en ny funksjon der Android-enheten spiller av vakre bilder, enten dine egne eller fra Google Current, når enheten er i dvale eller står i en dokk-enhet.

All slags informasjon inkludert meldinger kommer frem på skjermen raskere enn før, og søketjenesten Google Search skal ha blitt raskere, kan bruke stemmesøk og kan til og med svare med tale, basert på en teknologi kalt Knowledge Graph.

Du kan nå plassere såkalte widgets på startskjermen og dermed gjøre nyttig informasjon enda mer tilgjengelig enn før.

I tillegg byr Android 4.2 på bedre løsninger for svaksynte og blinde, som kan manøvrere med berørings- og sveip-bevegelser i kombinasjon med tale.

Mobilitet