Her er Android M

PLATTFORM: Googles Android har blitt operativsystemet for en rekke systemer og med svært ulike skjermstørrelser. (Foto: Google)

Her er Android M

Den nyeste versjonen av Googles mobiloperativsystem inneholder mange mindre nyheter.

Under torsdagens åpningstaler av Googles utviklerkonferanse Google I/O presenterte selskapet neste generasjon av Google Android, selskapets populære operativsystem for mobile enheter.

Denne versjonen er ingen stor og grunnleggende endring av systemet, dette er mer en rolig videreutvikling, selv om det har kommet til mange nyttige nyheter også denne gangen. Betalingsløsningen Android Pay, forbedret strømstyring, forenklet system for tillatelser og raskere lading er noen av nyhetene.

Denne utgaven av Android har ikke fått noe offisielt navn ennå, slik at alle omtaler den foreløpig som «Android M». Når programvaren har offisiell lansering i tredje kvartal, vil den nok helt sikkert ha et navn etter en søtsak, slik som alle tidligere utgaver av operativsystemet har fått. Google slapp også en utviklerversjon av Android M i går.

Android Pay

I likhet med Apple, har også Google utviklet en løsning for mobil betaling. Til å begynne med vil denne løsningen kun være tilgjengelig i USA. Den bruker NFC for å snakke med kortterminalen, i tillegg til at den kan bruke skanning av fingeravtrykket til brukeren på nyere mobiltelefoner.

En forskjell fra Apple Pay er at Android Pay også har muligheten til å automatisk bruke rabattkuponger og spesialtilbud som butikken har knyttet til mobilkjøp.

David Burke, sjefen for engineering i Google, fortalte at Android Pay vil fungere på 700 000 kortterminaler i USA, og dette tallet er i samme størrelsesorden som Apple Pay.

Burke viste ikke hvilke banker som har gjort avtaler med Google for denne løsningen, men de fire største kredittkortene har meldt seg på. Logoene til American Express, Mastercard, Visa og Discover ble alle vist under presentasjonen. Siden tre av disse også er globale, er det grunn til å vente at de raskt blir tilgjengelige også internasjonalt.

Bedre strømstyring

Under presentasjonen ble også den nye funksjonen «Doze» vist fram. Det er en måte å utnytte bevegelsessensoren i mobilen til å spare strøm. Når enheten kjenner at den har ligget lenge nok i ro, for eksempel om natten, vil Doze legge apper i dvale og mobilen i strømsparemodus.

Det vil ifølge Burke gjøre at batteritiden i standby-modus vil fordobles.

Google har også sørget for at Android M vil støtte det nye grensesnittet USB C. Det betyr en raskere ladetid, opptil tre til fem ganger så raskt som med eldre kontakter. USB C tillater også to-veis strøm, slik at dette grensesnittet kan ikke bare ta i mot lading, men også lade opp andre tilkoblete enheter.

Andre forbedringer

Av andre forbedringer i Android M, finner vi blant annet en mer logisk måte å gi apper tillatelser til å bruke kamera, mikrofon og andre funksjoner i mobilen på. I stedet for å gi appen alle tillatelser den spør om ved installasjon, vil brukeren nå kunne gi tillatelsene idet appen trenger dem.

Dette vil forenkle installasjonen, og sørge for at brukeren tar stilling til tillatelsen idet den er i ferd med å brukes i sammenhengen, i stedet for i lang tid i forveien.

Google har også sørget for å la appene bruke nettleseren Chrome direkte i appen, i stedet for i en separat app. Dermed unngår man at brukeren blir tvunget til å hoppe mellom apper når nettleser-funksjonalitet er nødvendig.

Dette går også dypere mellom andre apper. Apper kan linkes til hverandre på en lignende måte, slik at man slipper å svare på hvilke apper som skal få lov til å snakke sammen. I stedet verifiseres appene ved hjelp av minifestet ved installasjonen, slik at forbindelsene mellom appene settes opp på det tidspunktet. Dette kaller Google for «App links».

Mobilitet