SIDEN 2006: MagSafe-kontakten har vært på markedet siden den ble lansert sammen med en bærbar Mac i 2006.

Lettere å ødelegge en MacBook

MagSafe-krigen er i full gang. Noen gråter over at Apples trygge magnetkontakt forsvinner. Andre sier at det gjør ingenting.

En av Apples største oppfinnelser noensinne har vært MagSafe-kontakten, hevder noen av dem som raser mot at Apple har fjernet den magnetiske ladekontakten på sin nye superlette bærbare, MacBook.

MagSafe er betegnelsen på den magnetiske kontakten som Apple har brukt i en årrekke på sine bærbare pc-er.

Apple lanserte kontakten sammen med en en MacBook Pro-modell i 2006, med en tynnere oppfølger, MagSafe 2, i 2012.

Snublebeskyttelse

Poenget med kontakten er at hvis noen snubler i ledningen mellom laderen og datamaskinen, vil ladekontakten umiddelbart løsne. Datamaskinen vil dermed unngå å bli dratt med ned fra bordet og falle i gulvet med et smell, med knust skjerm og krasjet harddisk som mulige skader.

Mange av oss har vel sett eller opplevd at folk snubler i strømledningen, typisk når man bruker en bærbar pc for eksempel til en PowerPoint-presentasjon på et salgsmøte eller under et foredrag. 

Den store snakkissen etter at Apple 9. mars lanserte MacBook, selskapets hittil minste og letteste bærbare pc, har vært at maskinen bare har én inn-/utgang, en USB-C-port. Den skal kunne overføre data med en hastighet på opptil 5 Gbps i første generasjon, dobbelt så mye etter hvert.

Porten skal brukes både til å lade opp maskinen og til å koble til tilbehør som benytter en eller annen form for usb-kontakt, HDMI-kontakt, VGA-skjermkontakt og DisplayPort-kontakt.

USB Type C og adapterne har vi allerede skrevet en del om, så her skal vi holde fokus på det faktum at MagSafe-kontakten forsvinner og blir erstattet av en bransjestandard-kontakt som sitter dypere forankret i datamaskinen og som dermed også blir sittende fast selv om noen sparker til ledningen, med de konsekvensene det kan få.

Eksperter og forskere

Amerikanske Macworld har engasjert flere eksperter og forskere til å analysere de fysiske omstendighetene rundt MagSafe-kontakten for å finne ut om andre typer kontakter kan tilby en lignende trygghet mot nedriving av en bærbar pc.

Vi skal ikke gå i detalj på beregningene, som tar for seg beregninger av masse, akselerasjon, hastighet, rivningsvinkel og mange andre parametre. Spesielt interesserte kan lese utredningen her. (http://www.macworld.com/article/2895694/will-your-new-macbook-crash-to-the-ground-without-magsafe-yes.html)

Vi går i stedet rett til konklusjonen: Mac-bærbare kommer heretter til å krasje i bakken – eller i gulvet – i mye større antall enn de har gjort i senere år. De som kjøper seg en MacBook, må umiddelbart sette i verk ekstra opplæring av småbarn, tenåringer og hunder i hjemmet for å lære dem til å bli flinkere til å unngå å snuble i ladeledningene til de bærbare. 

Ingen bevegelige deler

Det ser altså ikke ut til å være noen vei tilbake til MagSafe-kontaktenes trygghet mot pc-nedrivning.

Jo, alternativet er naturligvis å kjøpe en Surface Pro 3 fra Microsoft isteden. Her finner man en lignende magnetisk ladekontakt som Apple nå forlater – i hvert fall hva gjelder MacBook. 

De som likevel tør satse på MacBook, kan jo finne litt trøst i at maskinen ikke har noen bevegelige deler. MagSafe-kontakten kom på markedet da de bærbare pc-ene hadde både surrende vifter og snurrende disker. Sjansene for skade på maskinen var høyere med de bevegelige delene, mener ekspertene

MacBook er vifteløs og har flash-lagringsminne, så farene for skade er dermed redusert, heter det.

I tillegg er maskinen så liten og lett at den ikke vil falle i gulvet med så stor kraft som tyngre bærbare pc-er. (Vi greier imidlertid ikke helt å se for oss datamaskiner som daler sakte mot gulvet og lander mykt som en fjær…)

Vi kommer neppe til å prøve å kaste MacBook-en i gulvet når vi får den inn til test. Det er en aktivitet vi overlater til PC World-redaksjonen når de får inn «rugged»-pc-er med gummibeskyttelse som skal tåle det meste. Det sømmer seg ikke å gjøre det samme med en liten, tynn og spinkel gullforgylt MacBook. Men det er likevel mye annet som det blir spennende å sjekke ut når det gjelder MacBook – ytelsen, om ytelsen settes ned når den vifteløsemaskinen brukes i varme omgivelser ,og mye annet. Følg med!