- Luften er ute av Iphone-ballongen

- Luften er ute av Iphone-ballongen

Iphone-avtalen kommer ikke til å ha noen voldsom verdi for Netcom, tror teleanalytiker.

I dag kom nyheten om at Netcom og Teliasonera skal tilby Iphone til utålmodige skandinaver. Teleekspert Tore Aarønæs i Norsk Telecom følger dagens offentliggjøring med interesse, men vil ikke spekulere i de spesifikke avtalevilkårene Teliasonera har fått på plass med Apple.

LES OGSÅ: Netcom får selge Iphone

Han synes derimot det er mer interessant å fundere over hvor mange som faktisk kommer til å kjøpe Apples telefon, da det har kommet en rekke lignende produkter på markedet i det siste.

- Jeg tror at luften har gått litt ut av ballongen. Hele greia er oppblåst, men det har jo også vært meningen fra Apples side. Telefonen får sikkert en liten fanklubb, og så går verden videre, kommenterer Aarønæs, som ikke tror at Apple vil få problemer med konkurransetilsynet dersom avtalen skal vise seg å være eksklusiv.

Han tror heller ikke at flere mobilprodusenter vil prøve seg på en lignende modell.

- Det finnes hundrevis av mobilmodeller, så Iphone er nærmest som en kuriositet å regne. Det er en fin telefon, men det er urealistisk å tro at den kommer til å ta over verden. Jeg tror det er et blaff som sannsynligvis ikke har noen kjempeverdi for Netcom.

Neppe eksklusiv avtale

Telenor har i lengre tid vært i samtaler med Apple for å få på plass en avtale rundt Iphone-salget. Informasjonssjef Atle Lessum vet ikke stort mer enn det som står i den mikroskopiske pressemeldingen fra Teliasonera, men han forteller at han ikke blir overrasket dersom det skulle vise seg at avtalen er ikke-eksklusiv.

- Det er i hvert fall seks land hvor Apple i det siste har valgt ikke-eksklusive avtaler, deriblant Italia, Sveits og Australia. Dessuten har det kommet signaler fra Apple om at eksklusivitetsmodellen muligens står for fall, sier Lessum.

Samtidig påpeker han at Telenor fortsatt har døren åpen for Apple.

- Så det er ikke dere som har takket nei til Apples avtaleforslag?

- Vel, det kan jeg vanskelig se for meg, svarer han diplomatisk.

- Det vi derimot har sagt, er at vi aldri har vært opptatt av dette med eksklusivitet. Iphone er et artig produkt, og vi håper at våre kunder får tilgang til telefonen, fortsetter han.

Lite informasjon

Som vanlig er det lite informasjon å spore fra hovedaktøren i dette spillet, Apple. EMEA-pressekontakt Alan Hely er ikke uventet på defensiven, og kommer med følgende frase overfor Computerworld:

- Vi er begeistret for å få jobbe med Teliasonera, og vi kan knapt vente med å tilby telefonen vår til enda flere personer i verden.

Han gjør det klart at dagens offentliggjøring kun handler om at Iphone vil bli tilgjengelig i løpet av året, og at han derfor ikke kan si noe mer.

Les om:

Mobilitet