- Operatørene ønsker dyr roaming

- Operatørene ønsker dyr roaming

Matthias Peter i Nordisk Mobiltelefon raser mot Telenor og Netcom. - Grunnen til at vi har høyre priser på dataroaming er at de tjener så enormt mye penger på det, sier han.

Etter at teleroamingprisene ble satt ned i en EU-regulering denne sommeren står prisene på dataroaming, som mobil-tv, musikknedlasting, og nyheter på nettet fast.

Et initiativ fra svenske Tele2 om å stille krav til EU om regulering av dataroaming for mange hurra-rop i Norge, men hverken Netcom, Tele2 Norge, Telenor eller Post- og Teletilsynet har tenkt å følge opp initiativet.

Dette mener Matthias Peter, administrerende direktør i Nordisk Mobiltelefoni, er et resultat av at teleoperatørene ikke ønsker å endre reglene, til tross for at de sier det motsatte.

- Det nytter ikke at Netcom og Telenor skylder på de utenlandske operatørene. Netcom og Telenor har all grunn til å ikke bevege seg fordi de på sin side ”melker” utenlandske turister og forretningsreisende som bruker tjenestene i Norge, skriver han i en epost til Computerworld.

LES OGSÅ: Dataroaming ødelegger for mobiltjenester

Peter mener at de har misbrukt de høye roamingprisene for egen gevinst. Nå teletrafikken er regulert, vil teleoperatørene få mest mulig penger ut av dataromaing for å demme opp for innteksttap. Samtidig later de norske operatørene som de er uskyldige og uten påvirkningskraft.

- Overfor forbrukerne har de store teleoperatørene i mange år presentert roaming-gebyrer som del av en slags naturlov: Vi kan ikke gjøre stort for å senke prisen på mobiltjenester i utlandet – det er bare slik det er, skriver Peter i eposten.

Han mener at de store teleoperatørene snakker usant når de sier de ønsker at roamingprisene settes ned også for datatrafikk.

- I Norge er det ingen som ønsker å følge opp det svenske initiativet, verken Post- og Teletilsynet eller de store teleoperatørene. Grunnen til dette må være at selskapene selv tjener så enormt mye penger på at utenlandske besøkende bruker mobiltjenester på deres nett mens de er i Norge.

Peter henviser også til mobilt bredbånd, som hans selskap tilbyr, og som har flat takst i hele Norden.

LES OGSÅ: Falske trådløssoner kan tømme kontoen din

Både Telenor og Netcom avviser Peters påstand om at de tjener mye penger på dataroaming.

- Vi anser det som å være helt feil. Vi ønsker at prisene går ned. Det er mye bedre å tjene på høyt volum enn på at en eller annen stakkar har forglemt seg med mobiltelefonen sin og får en skyhøy telefonregning, sier Netcoms informasjonsdirektør Guri Wormdahl til Computerworld.

Wormdahl forteller at selskapet flere ganger har opplevd at brukere har dummet seg ut, med i verste fall telefonregninger på flere titusener kroner. Netcom jobber ifølge Wormdahl aktivt med å få ned prisene, men kan ikke gjøre det alene.

- Dette er ikke noe et lite land rett ved nordpolen kan få til alene. Det er konkurransemessig helt umulig for en liten operatør i Norge å gjøre dette, i forhold til våre egen kunder. Dette er en stor, kompleks sak. Matthias Peter kan forholde seg til en liten bit av problematikken, vi må se over det hele, sier hun.

Telenor jobber blant annet for kutt på roamingprisene i GSMA-organisasjonen, og har også innført en flat takst pr. megabyte utenfor Norden.

- Vi ønsker at prisene på dataroaming går kraftig ned. Dette både for å forutsigtbarhet, og for å gi rimelig bruk av tjenester, slik at datatjenestene får større utbredelse, sier Anders Krokan i selskapet.

Også Krokan mener at Peters utsang ikke henger på grep.

- Det resonnementet faller på sin egen urimelighet. Det er jo mange flere nordmenn som ønsker å bruke mobiltjenester i utlandet enn omvendt, sier han.

LES OGSÅ: - Regjeringen sløser med mobilmilliard

Les om:

Mobilitet