Samsung atter på topp

VOKSER I KINA OG AFRIKA: Huawei øker markedsandeler gjennom mer salg i Kina og Afrika, og har nett lansert en ny toppmodell, P8. Foto: Huawei

Samsung atter på topp

Salg av mobiler i første kvartal sendte Samsung udiskutabelt tilbake på toppen, men totalmarkedet vokser raskere enn salgsveksten til koreanerne.

I siste kvartal i fjor var det tett i toppen, men i første kvartal solgte Samsung 83,2 millioner smarttelefoner, mens Apple falt ned over 20 prosent til 61,2 millioner smarttelefoner. Legger vi til klassiske mobiler, solgte Samsung 99 millioner mobiltelefoner i siste kvartal.

Dermed var Samsung igjen suverent på toppen, slik de har vært siden de tok topposisjonen fra Nokia.

Fire av fem mobiltelefoner solgt i første kvartal var smarttelefoner, melder Strategy Analytics

Samsung mister omsetning og overskudd

Dette hjalp ikke på markedsandelen for selskapet, og introduksjonen av nye S6-toppmodeller får ikke virkning før i inneværende kvartal. Dermed selger selskapet eldre modeller til lavere marginer. Effekten er at omsetningen til Samsungs mobilavdeling var ned 20 prosent og overskuddet halvert.

Fra første kvartal i fjor til første kvartal i år økte salget fra 285 millioner smarttelefoner til 345 millioner. Denne veksten på 21 prosent kom spesielt nye kinesiske aktører til gode. I tillegg har endelig Apple lykkes i det kinesiske markedet.

Mettet marked

Veksten er ned 12 prosentpoeng målt mot foregående periode, og forteller at smarttelefonmarkedet er i ferd med å nå et modnings- og mettningsnivå. Dette gjelder spesielt for Europa, Nord-Amerika og Kina.

Huawei høster resultater av satsing på direktesalg i Kina, og økt salgsinnsats rettet inn mot vekstmarkeder i Kina. Lenovo, et annet kinesisk selskap, måtte se er fall i salget i Kina og i USA. Dette til tross for at de handlet inn Motorola fra Google i fjor.

Tallene bekrefter også at Microsoft slett ikke får sving på mobilvirksomheten sin. Selskapet solgte 33,7 millioner telefoner, og mistet 3,8 prosentpoeng markedsandel.

Totalt ble det solgt 445 millioner mobiltelefoner i første kvartal. Dette er en vekst for smarte og klassiske telefoner kombinert på 8 prosent, skriver PC World US.

Mobilitet