Slik blir Iphone 7

TYNNERE: Her er dagens Iphone 6s-modeller. Neste års Iphone 7 og 7 Plus forventes å bli enda tynnere. (Foto: Apple)

Slik blir Iphone 7

Allerede før Iphone 6s og 6s Plus er kommet i salg i Norge, svirrer ryktene om neste års modell. Vanntett er ett av stikkordene.

Samtidig med at Apple er midt oppe i prosessen med å få nye Iphone 6s og 6s Plus ut på markedet – de nye Iphone-ene kommer i salg i Norge fredag 9. oktober – dukker det opp stadig flere rykter om neste års modell.

Våre kolleger hos britiske Macworld har gjort en oppsummering av ryktene som nå foreligger om 2016-utgavene av Iphone. At det i det hele kommer nye Iphone-modeller neste år, anses som helt sikkert.

I flere Iphone-generasjoner har Apple fulgt rutinen om en modell med S i navnet annethvert år, med bare interne forbedringer og ellers samme design som foregående modell. Slik vi ser det i år også. Iphone 6s go 6s Plus har riktignok store teknologiske forbedringer, men har i prinsippet uendret design fra fjorårets Iphone 6 og 6 Plus.

Derfor er det duket for at neste års modeller vil by på ny design og mer synlige endringer sammenlignet med dagens modeller, og med et 7-tall i modellnavnet.

Kommer i september

Macworld UK regner med at Iphone 7-modellene vil bli lansert i løpet av september 2016.

Som i år forventes det en modell med 4,7-tommers skjerm, kalt Iphone 7, og en 5,5-tommers modell kalt Iphone 7 Plus.

Dersom Apple skulle finne på å fortsette med en 4-tommers modell, slik de i dag gjør med innstegsmodellen Iphone 5s, kan det hende at den vil bli kalt Iphone 7 mini. Suksessen med de større modellene gjør det imidlertid svært usikkert om Apple vil komme med en ny modell med så liten skjerm.

Tynnere enn noensinne

Hvilke designendringer vi kan vente oss, er foreløpig vanskelig å si, men det spekuleres ikke overraskende i at neste Iphone-generasjon blir den tynneste noensinne. Apple har tatt ut patent på en tynnere hodetelefonkontakt, noe som kan være et varsel om tynnere mobiler.

Man snakker også om en helt vanntett Iphone-generasjon, selv om uværsbeskyttelsen skal være bedre en god del i årets modeller.

Om batteritiden sies det at selv om den kan bli litt bedre enn i dagens modeller, er det viktig å merke seg utsagnet fra sjefdesigner Jony Ive hos Apple om at selskapet ikke er villig til å ofre viktige egenskaper på andre områder bare for å øke batteritiden. Macworld UK påpeker dessuten at batteritiden på dagens Iphone-er med større skjermer enn før, er fullt ut akseptabel.

Det er ikke usannsynlig at Apple vil komme med større oppløsning på sine Iphone-skjermer neste år. Retina-myten om så skarp skjerm som øyet i det hele tatt klarer å oppfatte, kan neppe strekkes lenger etter lanseringen av Iphone 6 Plus. Men Apple utfordres nå av konkurrenter med enda større pikseltetthet, så en viss økning av oppløsningen kan godt tenkes.

Macworld-kollegene våre ønsker seg også skjermer i hardere og sterkere materiale, noe undertegnede slutter seg til etter å ha fått knust Iphone 6 Plus-skjermen.

Slutt på 16 gigabyte

Videre ventes det at det vil bli slutt på Iphone-er med bare 16 gigabyte lagringsminne. Nå til dags er det utilstrekkelig, mener Macworld UK, som håper og forventer at valgene fra neste år blir 32 GB, 64 GB og 128 GB.

Derimot anses det som usannsynlig at Apple vil bytte fra sin Lightning-kontakt til USB-C-kontaktpunkt, slik man finner det på den nye 12-tommers Macbook. Det er ikke så veldig lenge siden Iphone-brukerne måtte finne seg i byttet fra 30-pinners kontakt til Lightning, med alle problemene det førte med seg når det gjaldt tilbehørsutstyr. Et nytt skifte nå vil bli for kontroversielt, heter det.

Om andre rykter sier Macworld UK følgende:

  • 3D-skjerm: Nei.
  • Bøyd skjerm: Trolig ikke.
  • Bøyelig skjerm: Nei.
  • Kant-til-kant-skjerm: Ja, veldig trolig.
  • Joystick for spill i Hjem-knappen: Absolutt ikke.
  • Trådløs lading: Ganske sannsynlig.
Mobilitet