Foto: Nokia (Microsoft)

BORTE: Snart finnes de ikke lenger, til besvær for mange kommuner. Foto: Nokia (Microsoft)

Nytteløse mobiler fra Redmond

Windows-mobilens fall kan skape store problemer for kommuner som har satset på Microsoft i lomma.

En gang hadde Motorola over 80 prosent markedsandel på det norske mobilmarkedet og Nokia hadde godt over 40 prosent. Senere har Apple og Android dominert.

Nå er det Microsofts Windows-baserte mobiler som forsvinner fra markedet. Slike endringer i mobilbransjen går sjelden så raskt at det rammer privatbrukere. Det er verre for offentlige etater, spesielt kommuner som planlegger langsiktig.

Mange problemer

Bare i Oslo kommune har de kjøpt inn 3.000 enheter, med planen om at helsearbeidere på hjemmebesøk skulle få mobil tilgang til den digitale pasientjournalen Gerica, levert av Tieto.

– Nå begynner det å bli vanskelig å få tak i Windows-telefoner. Microsoft har jo solgt mobildivisjonen sin, og det er litt stillstand med tilgang til enheter i markedet, påpeker salgssjef Snorre Johansen i Tieto Norge til digi.no.

Dødsdømt plattform?

Windows Phone, eller Windows 10 Mobile, stupte til en global markedsandel på 0,4 prosent i fjor. Fallet kommer bare til å fortsette, hvis vi skal tro prognoser fra IDC.

Selv om Microsoft bedyrer at andre produsenter vil videreføre plattformen, er det hele svært usikkert. Dermed er mange kommuner i klemme.

Det mest sikre en bedrift eller kommune kan satse på i dag er utvilsomt en Android-modell der det er mange sterke leverandører med Samsung, Huawei og Sony i spissen på salgsstatistikkene. Selv Apple kan falle, med henvisning til at kjemper som Motorola og Microsoft som nevnt har vært nødt til å kaste inn håndkleet.

mobiltelefoner