Bruk Firefox på iPhone og iPad

Bruk "Firefox" på iPhone og iPad

TEST: Firefox Home lar deg enkelt åpne faner, bokmerker og nettleserhistorikk direkte på din iPhone eller iPad.

Selv om Apple nylig lettet litt på restriksjonene for hvilke applikasjoner som vil godkjennes for selskapets iOS-enheter (iPhone, iPad og så videre), er døren for tredjeparts nettlesere som Mozilla Firefox, Google Chrome og Microsoft Internet Explorer fortsatt stengt. Opera Mini er fortsatt det eneste alternativet til Apples Safari nettleser. Grunnen til det er som kjent at Opera Mini ikke gjør visningen på enheten selv, men på en tjenerklynge i Oslo.

Helt OK i bruk

Før nedlastingen av Firefox Home startet, ble vi møtt med en melding som advarte oss mot applikasjonen – den er ifølge Apple nemlig best egnet for personer over 17 år. Selv et uskyldig program som Firefox Home må aldermerkes hos Apple fordi applikasjonen har anledning til å vise innhold som er egnet for voksne.

Firefox Home bygger på synkroniseringstjenesten Firefox Sync.Takket være denne tjenesten kan man synkronisere åpne faner, bokmerker og se nettleserhistorikk. Du må ha en Firefox Sync-konto for å komme i gang. Hvis du ikke har det, kan du opprette det direkte fra applikasjonen.

Når du har logget deg inn én gang blir innloggingsinformasjonen lagret. Du trenger med andre ord ikke å logge deg inn hver gang du åpner/lukker programmet.

Programmets brukergrensesnitt er ikke grensesprengende. Fire knapper, Search, Tabs, Bookmarks og Settings, er fordelt på en knapperad helt nederst på skjermen. Firefox Home er oversatt til flere språk, men foreløpig er ikke norsk et av disse språkene.

Synkronisering av data skjer manuelt. Dette er greit for personer som betaler dyre datatrafikk-kroner, men irriterende når man er på et trådløst nettverk (les: hjemme eller på kontoret).

Ønsker man å tvinge frem en synkronisering, gjøres dette med et trykk på Refresh-knappen fra Settings-menyen. Applikasjonen vil etter kort tid oppdatere seg med de siste endringene. Riktignok opplevde vi flere ganger at synkroniseringen ikke fungerte som den skulle. Synkroniseringen fungerte først etter gjentatte trykk på oppfriskningsknappen. Det er godt mulig at tjenesten hadde problemer på testtidspunktet. Vi kunne i alle fall ikke finne informasjon om dette.

Ikke helt ferdig?

Det er mye som kunne ha vært bedre i Firefox Home. Vi tror det hadde vært fint om verktøylinjer og andre unødvendige knapper ble skjult når nettsider ble åpnet i applikasjonen, slik det fungerer for eksempel i Opera Mini. Vi har ikke testet Firefox Home på en iPad, men for iPhone-brukere som har begrenset skjermoppløsning hadde dette spart dem for verdifull skjermplass.

Videre tror vi at applikasjonen hadde blitt bedre om man ble varslet med et overleggsikon som indikerte nye faner eller bokmerker etter en synkronisering. Sist, men ikke minst hadde vi håpet at Firefox Home ville ha muligheten til å importere bokmerker som man har laget i Safari. Dette hadde vært en ypperlig måte å holde bokmerker i Safari på iPhone/iPad synkronisert med Firefox.

Konklusjon

Firefox Home er etter alt å dømme det nærmeste man kommer en nettleser fra Mozilla på iOS-enheter. Hensikten med applikasjonen er å få tilgang til bokmerker og andre nyttige data som man har lagret i Firefox-profilen sin. Det er nyttig å kunne få tilgang til sine Firefox-data når man er på farten, men vi må innrømme at bruk av applikasjonen kan være en smule frustrerende til tider. I skrivende stund likner Firefox Home mer på en demonstrasjonsapplikasjon enn et seriøst program.

Bruker du Firefox som din standard nettleser, vil du synes at Firefox Home er et kjekt program. For alle som ikke bruker Firefox på sin pc, gir iOS-versjonen av programmet liten mening i bruk.

Nett-tjenester