Digitale tjenester blir 25 prosent dyrere - slik sparer du pengene

Fra 1. juli ble alt fra apper til filmleie og skylagring 25 prosent dyrere. Vi forklarer hvorfor, og hvordan du kan spare pengene.

Publisert Sist oppdatert

Fra og med 1. juli ble digitale varer og tjenester kjøpt fra utlandet momspliktig.

Det betyr at programvare på Mac App Store, apper til din mobiltelefon, bøker, musikk - alt du kjøper digitalt på nett fra utlandet, også skal betales moms på. Kort sagt: Alt dette blir 25 prosent dyrere.

Norske konkurrenter kan juble. For i Norge har det vært moms på digitale tjenester hele tiden. Så om du benytter for eksempel PC World Sikker Lagring til å sikre filene dine, så inkluderer de 49 kronene i måneden 25 prosent til statskassa. Mens for eksempel amerikanske Mozy har sluppet å måtte betale en eneste krone i moms for sine norske kunder.

Eller hva med norske WiMP, som har måttet betale moms, i konkurranse med Spotify, som ikke har gjort det?

Det kan knapt kalles konkurranse på like vilkår.

Innføringen i Norge er ikke noe særnorsk fenomen. Den finnes i flere andre land, men ikke alle. Store internasjonale selskaper er derfor ikke helt ukjent med å måtte kreve inn moms for enkelte land.

Mange vil ikke innføre moms

Men kan du unngå momsen? 25 prosent ekstra på en mobilapp til 6 kroner er vel ikke noe å bry seg med, men om du for eksempel skal kjøpe programvare for flere hundre kroner, kan momsbeløpet bli ganske mange kroner ekstra. Kan du slippe unna? Joda, på mange måter.

For det første: Ikke alle utenlandske nettbutikker kommer til å rette seg etter norske myndigheter.

Du kan regne med at de største, mest anerkjente butikkene kommer til å kreve inn moms for norske myndigheter, mens mindre aktører gir blaffen eller ikke en gang kjenner til at de skulle ha gjort det. Kjøper du noe på iTunes Store, App Store, Amazon og så videre, så blir det garantert norsk moms. Kikk på prisen både i dollar og kroner.

Du oppdager fort at momsen mange steder er på plass allerede. Photoshop Elements 9 koster 80 dollar i Mac App Store, 437 kroner. I den norske versjonen av App Store koster den 560 kroner, 28 prosent mer. Final Cut X Pro kostet 1690 kroner ved lansering. Nå koster den 2100 kroner, 24 prosent mer.

Man ønsker kanskje ikke å prise et produkt til 2112,50, så prosentmessig behøver ikke påslaget bli nøyaktig 25 prosent. Kanskje ønsker produsenten å få en mer "psykologisk riktig" pris ved å øke eller minske påslaget sitt, slik at utsalgspris med moms blir på 999 kroner 1190 kroner, og så videre.

Digi har spurt Skaddedirektoratet hva som skjer dersom en utenlandsk bedrift unnlater å kreve inn merverdiavgiften.

- Da tilbyderne befinner seg utenfor norsk tvangsjurisdiksjon, er det reelle utfordringer knyttet til kontroll, sanksjoner og innfordring. Avhengig av forholdene i den enkelte sak, vil det likevel være mulig å føre kontroll, ilegge sanksjoner og innfordre eventuell ikke betalt merverdiavgift også overfor utenlandske næringsdrivende uten tilknytning til Norge, skriver Lise Halvorsen i Skattedirektoratet til digi.no.

Konklusjon: Kikker du litt rundt kan det være at du finner programvare, backuptjenester, og mye annet til lavere priser i mindre butikker og litt perifere land. Bryter du da loven, dersom du kjøper en digital vare, og de som selger den ikke krever inn momsen? Neida, Finansdepartementet sier til Digi at så lenge kjøper ikke forleder selger, for eksempel om hvor han er bosatt, risikerer han intet ansvar.

Men vil du benytte mindre kjente butikker og tjenester? Mer enn 99 prosent av oss som skal ha mobilapper kommer nok til å kjøpe dem gjennom de norske versjonene App Store, Android Market eller tilsvarende svære butikker, og da betaler vi i utgangspunktet moms. Det er jo nettopp det at disse aktørene oppfattes som pålitelige, og at de har et fantastisk utvalg og er lette å handle hos, som gjør at vi handler av dem. Man bør tenke seg godt om før man oppgir kredittkortinformasjonen sin til alle mulige obskure selskaper i alle verdens land.

Og man bør i hvert fall tenke seg om før man benytter en ukjent backuptjeneste, og sender alle mulige slags personlige filer til en ukjent leverandør, bare fordi de var billigst.

Men det kan nok tenkes at det kan ta tid før en del anerkjente tjenester innfører momsen. Og det kan nok absolutt tenkes at du finner programvare du har lyst på til salgs direkte hos utviklerne av programvare, eller i en mindre butikk til en hyggelig, momsfri pris.

Løsning 2: Gavekort

For å få tilgang til å kjøpe eller leie film i iTunes Store, eller å få tilgang til musikk eller apper som ikke selges i Norge, har en populær omvei vært å kjøpe seg såkalte iTunes Gift Cards. Altså amerikanske iTunes-gavekort.

Du kjøper da et fysisk iTunes-gavekort hos en amerikansk nettbutikk eller privatperson, for eksempel på eBay. Vedkommende skriver så koden i gavekortet i en e-post som sendes til deg.

Så registrerer du en ny bruker i den amerikanske iTunes-butikken og betaler med amerikanske gavekort. Ettersom butikken da behandler deg som en amerikansk kunde, slipper du unna med amerikanske priser og får tilgang til det innholdet som finnes i den amerikanske butikken.

Frem til nå har ikke skattemyndighetene hatt noe negativt å si til dette. Men fra nå av vil det kunne oppfattes som ulovlig, dersom hensikten er å unngå moms. På den annen side, du bruker kanskje gavekortet til å leie en film som ikke var ment for å selges til norske kunder uansett. Når ingen norske kunder skulle få se filmen, har du da snytt staten for moms?

Men om du kjøper gift cards for tusen kroner, kan du altså unngå moms på 250 kroner. Om du får politiet på døra, er vel heller tvilsomt.

Det er ikke bare iTunes som tilbyr gavekort. Du kan også for eksempel kjøpe gavekort til Amazon. Et søk på "gift card" på eBay gav 10 800 treff.

Trist for kultur-Norge?

Innføringen av moms er ikke nødvendigvis bra for det norske kulturforbruket, skriver Dagbladets Jan Omdahl i en kommentar:

"Mens finansdepartementet ser det som sin oppgave å innkreve avgifter, bør det være en kulturpolitisk oppgave å stimulere til et størst mulig forbruk av kultur. Ved å kaste alt fra dataspill og programvare, via ebøker og magasiner, til abonnementsaviser på nett, opp i en container som kalles momsbelagte «tjenester», gjør departementet det vesentlig dyrere å være internasjonalt orientert kulturkonsument - og legger samtidig føringer for vår nasjonale kulturpolitikk."

Gyldendal ble tatt på senga da prisene på appene deres spratt i været etter at Apple la på norsk moms, skrev VG forrige uke. Plutselig økte bok-appenes pris fra 99 til 126 kroner og fra 55 til 70 kroner. Forlaget valgte å justere ned prisene, til de prisene som var blitt markedsført. Dermed velger Gyldendal inntil videre å dekke statens krav gjennom dårligere inntjening.

Innføringen av moms gjør altså at samtidig som konkurransen med utenlandske aktører blir mer rettferdig, blir det også vanskeligere for norske mediehus, forlag og apputviklere å tjene penger på sine apper, og det blir dyrere å konsumere utenlandske kulturprodukter.