Exchange og Sharepoint som nettjenester

Exchange og Sharepoint som nettjenester

Microsoft går i fotsporene til Google og lanserer en plattform for å levere programvare som tjenester.

I løpet av året skal Microsoft slippe en plattform som skal levere programvare som nettjenester. Eposttjenesten Exchange og samhandlingsverktøyet SharePoint er først ut i en betaversjon som skal lanseres i løpet av fjerde kvartal.

Nøkkelen i satsingen er den nettbaserte leveransemodellen som kalles Software as a Service (SaaS). Med SaaS får kunden applikasjoner via et webgrensesnitt, og betaler en sum i måneden for å få tilgang. Dermed utelukkes selve lisenskostnaden.

Microsoft har tidligere vært skeptiske til å kaste seg på SaaS-modellen, siden selskapet får sine inntekter fra tradisjonelt lisenssalg. Salesforce.com har imidlertid hatt stor suksess med å levere programvare som nettjenester i USA, og Google er godt i gang med sin nettbaserte applikasjonsportefølje Google Apps, som skal ta opp kampen med Microsoft Office.

LES OGSÅ: Microsoft åpner Windows og Office

Analysebyrået Gartner tror SaaS-modellen dramatisk vil endre måten selskaper kjøper it-tjenester på de neste fem årene. I dag benytter for eksempel kun 1 prosent av bedrifter en hostet epost-løsning. Dette tallet vil vokse til 20 prosent i løpet av 2012, tror Gartner.

- Microsoft står overfor store utfordringer. Selv om de har en av de største offentlige portalene i it-industrien, trengs det en annen ekspertise for å kjøre SaaS-tjenester i stor skala. Dessuten er ikke produktene designet for å kjøre som nettbaserte applikasjoner. Det vil tidligst skje i neste versjon i 2011 at Exchange er tilpasset til å kjøre i en SaaS-modell, sier analytiker Matt Cain.

LES OGSÅ: Google går utenom it-sjefen

Gartner anbefaler bedrifter å begynne å evaluere de ulike SaaS-tilbudene som finnes, men å vente med å sette Microsoft-piloten i produksjon.

- Man bør vente til modenhet er bevist. Det tar trolig 12-18 måneder, mener Cain.

Nett-tjenester