Gratis tango med Jango...

TEST: Jango er nok en sosial radiotjeneste som selvfølgelig er i beta. Vi har stilt inn nettleseren for å se om det blir tango ut av det.

Publisert Sist oppdatert

Det finnes så mange av dem at vi har mistet tellingen for lenge siden. Last.fm, Finetune Desktop og Pandora er alle eksempler på sosiale radiotjenester.. Har Jango det som trengs for å bli kalt for en god radiotjeneste eller er det bare nok en radiotjeneste blant mange?

Kjerneideen bak Jango er å la brukeren opprette spillelister («stasjoner») og legge artister til listen. Liker man for eksempel Bob Dylan, kan man opprette sin egen Dylan-stasjon som kun spiller musikk fra artister du har valgt. Tjenesten vil også automatisk komme med forslag til artister som du kan like, dersom du liker Dylan. Dette er som sagt ikke noe nytt.

Det som derimot er litt nytt, er muligheten til å opprette sin egen profil, og måten man kommer i kontakt med andre brukere av tjenesten på. Denne delen av tjenesten minner oss sterkt om tjenester som for eksempel Facebook. Man kan takke andre brukere eller se hvilke låter de har hørt på og høre på de samme sangene.

En fin ting som vi liker med Jango er muligheten til å hoppe over flere enn tre sanger på rad, om man ikke skulle like det man fikk servert. Det er nemlig et problem med Finetune Desktop.

Jango er en meget god radionettjeneste som kan være verdt en nærmere titt om du er lei alternativene. Det eneste vi ikke liker er den noe rotete designen.

Mange innstillingsmuligheter

Jango er gratis å bruke, men krever at man registrerer seg først. Selve registreringsprosessen tar ikke spesielt lang tid, og man kan faktisk høre på musikk mens man fyller ut registreringsskjemaet. Stilig. Men vi måtte le litt da både brukernavnet og passordet vi satte, ble sendt til oss i klar tekst på e-post (for å bekrefte registreringen). Dette er i sterkt kontrast til hva Jango hevder selskapet kan om sikkerhet.

Etter registrering logger man seg inn i tjenesten, som for øvrig var i betautgave da vi testet applikasjonen. Slik majoriteten av moderne webtjenester er på nett i dag, muligens av taktiske årsaker.

Førsteinntrykket av tjenestens brukergrensesnitt er ikke spesielt bra. Det er rotete og ting ligger spredt overalt på siden. Det blir til tider mye tekst og få visuelle objekter. Årsaken til dette dels at Jango er stappet med masse funksjonalitet, dels at det er ganske mye reklame på sidene.

Funksjonalitet er nemlig det som differensierer Jango fra andre radiotjenester vi har prøvd. Et eksempel på Jangos mange fiffige funksjoner er den rimelig avanserte musikkoppdagelsesfunksjonen. Denne funksjonen gir deg muligheten til å velge hvordan søket etter ny musikk skal foregå. Her har man anledning til å la Jango velge og vrake blant populære, mindre kjente eller ukjente låter.

Velger du førstnevnte, spilles musikk blant dine favoritter. Men velger du sistnevnte, spilles det for det meste musikk fra andres spillelister. Dette er som sagt bare en av mange innstillingsmuligheter i Jango. Andre ting som kan være verdt å få med seg er muligheten til å søke etter teksten til sangen man lytter til, dele sangen med noen man kjenner eller kjøpe sangen fra iTunes eller Amazon.

For den aktive lytter

Lydkvaliteten på Jango er så godt som identisk med konkurrentene. Den er god, men selvsagt ikke noe for den audiofile som skal vise hva det sekssifrede Hi-Fi-anlegget hjemme er godt for.

Utvalget av musikk er bra, men musikk fra norske artister finnes ikke, med unntak av A-ha. Selv om utvalget er bra, opplevde undertegnede å høre på de samme låtene opptil flere ganger i løpet av en arbeidsdag på åtte timer. Om dette skyldes at miksfunksjonen hos Jango ikke er tilfeldig nok eller om at utvalget av sanger fra forskjellige artister ikke er så bra som tjenesten gir inntrykk av, vet vi ikke.

Vi mistenker at Jango er myntet på aktive brukere. Det vil si at tjenesten legger opp til at brukerne skal benytte seg aktivt av tjenesten og komme fort inn på andres radiostasjoner og dermed unngå dette problemet. Jango egner seg ikke for passive radiolyttere som undertegnede.

Jango beta

Pris: GratisInternett: jango.com

+ Mange funksjoner

- Svak sikkerhet. Rotete brukergrensesnitt

Konklusjon

Jango er trolig den radiotjenesten som kan skilte med flest funksjoner. Dette er en tjeneste for personer som virkelig ønsker å utforske ny musikk og komme i kontakt med andre som deler samme lidenskap.

Jangos største svakhet er slapp sikkerhet og rotete brukergrensesnitt. Men bevares, tjenesten er gratis og det finnes en god bunke med andre alternativer du kan prøve, skulle du ikke like Jango.