Her er nettleserne til Mac

Her er nettleserne til Mac

GUIDE: Safari, Firefox, Opera. Her er nettleserne du kan bruke på Mac-en din.

Foruten den evige Mac vs. Windows-debatten, er det ingenting som engasjerer databrukere mer enn nettlesere. Deres egen nettleser er best, og resten har bare ikke skjønt det ennå. Noen nettlesere er bedre enn andre, men ofte dreier valget seg om smak og behag - og ikke minst vaner.

Hvis du er ny på Mac, har du kanskje fått med deg at Apples Safari-nettleser følger med i operativsystemet. Men det finnes en rekke andre nettlesere du kan bruke også.

Safari

Safari er Apples egen nettleser - den er installert som standard på alle Mac-er. Nettleseren er spesielt tilpasset Mac OS, og er en av de raskeste nettleserne på markedet. Men: Windows-versjonen går for å være noe tregere enn Mac-versjonen.

LES OGSÅ:

Raskere Safari uten Flash

Safari er en svært brukervennlig nettleser, og i versjon 4 har Apple implementert både nettlesertillegg og en egen Reader-funksjon som skal gjøre det enklere å lese artikler på nettet. Med en MobileMe-konto kan du synkronisere bokmerker på tvers av Mac-er samt iOS-enheter (iPhone, iPod touch og iPad).

Safari er mindre enn alle de store nettleserne - fra og med september 2010 var Safari den fjerde største nettleseren med en markedsandel på 5,16 prosent, ifølge Net Applications.

Siste versjon er 5.0.2. Last ned her.

Firefox

Mozillas nettleser Firefox er en av de mest populære nettleserne uavhengig av plattform. Firefox er også populær blant Mac-brukere, og en av årsakene er de uendelig mange tilleggsprogrammene som er tilgjengelig på nettet. Men bruker du for mange, blir nettleseren fort treg.

LES OGSÅ:

Firefox Home kommer til iPhone

Nyeste versjon av Firefox har dessuten fått innebygd synkronisering av bokmerker - kjekt om du har flere Mac-er eller bruker Mac-hjemme og pc på jobben.

Siste versjon er 3.6.10. Last ned her.

Camino

Camino er et åpent kildekode-prosjekt fra Mozilla, og blir ofte kalt "Firefox' lillebror på OS X". Nettleseren bruker Mozillas Gecko-rendringsmotor, og fungerer derfor ofte bedre på flere nettsider. Camino er både rask og brukervennlig.

Siste versjon er 2.0.4. Last ned her.

Opera

Den norske nettleseren Opera har mange fans i det ganske land, særlig blant nerdene. Nettleseren er både stabil, rask og sikker. I versjon 10 har til og med grensesnittet begynt å se bra ut. Opera er svært tilpasningsvennlig og kommer med mange nyttige tilleggsfunksjoner, blant annet innebygd synkronisering av bokmerker, en egen irc- og torrent-klient, samt et eget e-postprogram og støtte for widgets.

Siste versjon er 10.62. Last ned her.

LES OGSÅ:

Amerikansk jubel for norsk Mac-Opera

Chrome

Googles nettleser Chrome kom i ferdig versjon for Mac OS X i vår, over ett år etter at nettleseren ble sluppet for Windows-brukere. Chrome på Mac er en svært kjapp nettleser, og som Opera støtter den synkronisering av bokmerker (krever en Google-konto).

Siste versjon er 6.0.472.63. Last ned her.

LES OGSÅ:

Chrome for Mac ute av beta

OmniWeb

En gammel kjenning blant Mac-brukere som byr på flere funksjoner som ikke finnes i andre nettlesere. Surfeopplevelsen er også noe annerledes - i stedet for "vanlig" fanevisning bruker OmniWeb miniatyrbilder som vises i en egen fanemeny på venstre side av nettleseren. Tidligere måtte man betale for OmniWeb, men nå er nettleseren blitt gratis.

Siste versjon er 5.10.1. Last ned her.

iCab

Også en gammel Mac-veteran. Kommer med en rekke spesielle funksjoner, blant annet en "Kiosk mode" som kan være nyttig dersom man ønsker å ha datamaskinen stående på en messe eller utstilling. iCab finnes i både gratis- og betalversjon.

Siste versjon er 4.8. Last ned her.

Andre?

Den finnes selvsagt mandre andre nettlesere til Mac. Har vi glemt din favoritt? Tips oss i kommentarfeltet nedenfor, så kan vi legge den til i oversikten!