Oslo Børs tjener på Varnish

Superfart på børsens nettsider med open-source verktøyet Varnish.

Publisert Sist oppdatert

Oslo Børs har med Varnish redusert responstidene på nettsidene med nærmere 80 prosent, heter det i en pressemelding fra Varnish Software.

- Vi tåler nesten et nesten ubegrenset antall reelle brukere, samtidig som vi serverer sidene langt raskere enn før, sier Morten Isebakke Lyse, webansvarlig på Oslo Børs.

LES OGSÅ:

Oslo Børs kjøres nå på Linux

Som følge av at virksomheten ikke var fornøyd med hastigheten på nettsidene og hadde tilfeller med nedetid, iverksatte de ulike tekniske undersøkelser i fjor høst.

- Vi fant en flaskehals i måten vi håndterer henvendelser på, i samspillet mellom webserver, publiseringssystem og underliggende databaser, sier Isebakke Lyse.

Oslo Børs satte i gang en test i samarbeid med Varnish Software i mars, og de likte det de så, for løsningen pre produksjonssatt i juni i år.

- Våre interne målinger viser at responstiden er redusert med nærmere 80 prosent. Det er vanskelig å måle effekten hos sluttbrukere, men sidene bør i hvert fall oppleves merkbart raskere, sier Isebakke Lyse

Åpen kildekode

Verktøyet Varnish er åpen kildekode, med fordelene og ulempene det måtte medføre. På den positive siden er det ingen investeringskostnader for programvaren, utover vedlikeholdsavtale, og det er enkelt å gjøre egne endringer eller tillegg i programvaren, forutsatt at man sitter på den rette kompetansen.

Andre positive effekter er mindre belastning på bakendesystemer på grunn av lastbalansering og caching, behov for færre webservere og en generell kapasitetsøkning.

Forutsatt at man ikke er Varnish-ekspert, kan det riktignok være en god ide å kaste seg på en vedlikeholdsavtale for det avanserte Varnish-verktøyet.

Vedlikeholdsavtalen sikrer kundene tilgang til profesjonelle tjenester, optimale konfigurasjoner, tilgang til et administrasjonsrammeverk og avanserte løsninger for overvåkning.

Varnish er et kraftig verktøy, men det kan være krevende å få konfigurert til maksimal ytelse for forskjellige miljøer.

Verktøyet har vokst i polularitet siden det først ble lansert i versjon 1.0 i 2006, da som en tjeneste fra konsulentselskapet Linpro.

Computerworld gjør oppmerksom på at Morten Isebakke Lyse i Oslo Børs tidligere jobbet i Computerworld.