Intel med 802.11ac

Intel med 802.11ac

Endelig tar det av for ny wlan-generasjon.

Rutere og aksesspunkt med støtte for 802.11ac har vært på markedet i rundt ett års tid. Først ved årsskiftet så vi de første usb-klientadapterne for pc-er komme i salg og det har i det siste også kommet enkelte mobiltelefoner med støtte for den nye wlan-teknologien.

Det har imidlertid vært dårlig med bærbare pc-er med integrert støtte for 802.11ac. Dette vil nå endre seg når Intel kommer med wlan-kort for bruk i blant annet bærbare pc-er og hybridløsninger.

Dette kommer kombinert med at Intel setter krav til bruk av deres wlan-kort i pc-er som skal kunne markedsføres som Ultrabook. Det er imidlertid ikke krav om at produsentene skal ha 802.11ac-støtte. Produsentene kan med andre ord velge å benytte et av Intels 802.11n-kort, hvilket trolig vil være rimeligere.

LES OGSÅ:

Slik får du bedre trådløsnett

Langt raskere

Vi har tidligere gjort tester av flere rutere med støtte for 802.11ac. Et problem så langt er at det har vært få usb-adaptere tilgjengelig med 802.11ac. De som har vært tilgjengelige har heller ikke vært laget slik at de ga full utbytte av hastigheten mange av ruterne på markedet kan tilby. Likevel har vi i en del tilfeller sett ytelse på over det dobbelte av hva vi har klart med en god 802.11n-implementasjon.

For eksempel hjemme hos undertegnede har de beste wlan-ruterne på en del lokalisjoner kunnet levere opp mot 150 Mbps i praksis ved filoverføring mot én enkelt klient. De fleste 802.11n-ruterne har imidlertid levert godt under dette – mange også rundt halvparten. Med 802.11ac har vi kunne se opp i mot en fordobling av dette resultatet.

Dagens 802.11ac-implementasjon i ruterne gir mulighet for opptil 1,3 Gbps båndbredde. Klientadapterne som har vært tilgjengelig for usb-tilkobling har kun støttet opptil 867 Mbps.

Heller ikke Intels første wlan-kort med 802.11ac-støtte, kalt Dual Band Wireless-AC 7260, vil støtte maksimal hastighet. Her benyttes det en såkalt 2x2-antenne-implementasjon som gir maksimalt 867 Mbps over 802.11ac på 5 GHz-frekvensbåndet. For 802.11n over 2,4- og 5 GHz-båndet støtter kortet opptil 300 Mbps. Med andre ord en litt lavere hastighet enn de beste 802.11n-kortene på markedet i dag – også fra Intel.

Intels wlan-brikke vil være mulig å implementere på tre forskjellige måter. Det er støtte for usb, hvilket gir muligheter for andre produsenter til å lage usb-adaptere med 802.11ac-støtte. For intern bruk i pc-er – og for så vidt også nettbrett – vil Intel levere DBW-AC 7260 både som såkalt Half-size mPCIe og som M.2. M.2 er en ny formfaktor som trolig en del kommende pc-er vil benytte, og som på sikt vil erstatte dagens mPCIe-implementasjoner. Flere produsenter har også i senere tid lansert SSD-er som kan benyttes mot M.2. M.2-formfaktoren har tidligere vært kjent under navnet «Next Generation Form Factor», NGFF.

Kortet har integrert støtte for Bluetooth.

LES OGSÅ:

Hindrer pc-en din rask internettbruk?

Søtter WiDi

I likhet med mange av Intels andre wlan-kort vil DBW-AC 7260 støtte Intel Wireless Display. Dette er en teknologi for trådløst overføring av bildet fra pc-en til skjerm, tv eller projektor. En rekke ledende tv-produsenter har allerede tv-er som støtter teknologien. I tillegg finnes det enheter man kan koble til HDMI-port for å utnytte teknologien på tv-er uten integrert støtte.

Teknologien har vært noen år på markedet nå, og har i løpet av den tiden gradvis blitt forbedret.

WiDi er et av kravene i Intels nye Ultrabook-spesifikasjoner. Det stilles imidlertid også enkelte andre krav til pc-en for at WiDi skal være støttet. Blant annet har en del pc-er blitt levert med nettverkskort som støtter teknologien, mens prosessoren i pc-en ikke har oppfylt kravene.

Infrastrukturen klar

I første omgang har det i hovedsak vært rutere rettet mot hjem og små kontorer som har kommet med støtte for 802.11ac.

Vi ser nå også et større fokus på 802.11ac rettet mot større implementasjoner i bedrifter, hvor flere selskaper – blant annet Cisco og Aruba - nå har kommet med 802.11ac-løsninger.

Og tar av gjør det også mer bokstavelig talt. Aruba kunne nylig annonsere at deres 802.11ac-produkter er blitt valgt av Lufthansa for bruk i deres fly.

LES OGSÅ:

Bedre WLAN via analyse

Oppgradere?

Kan du oppgradere din nåværende pc med et 802.11ac-kort fra Intel? I mange tilfeller vil svaret være ja, men det er flere faktorer som påvirker.

Pc-en må i utgangspunktet ha wlan implementert gjennom et mPCIe-kort og ha minst to antenner. Enkelte rimelige pc-er benytter kun én enkelt antenne.

I tillegg må pc-produsenten tillate utbytting av wlan-kort. Det vi har sett på en del pc-er fra blant annet HP og Lenovo er at det er lagt en begrensning i BIOS for hvilke wlan-kort som kan benyttes. Spesielt gjelder dette modeller rettet mot det profesjonelle markedet (bedrifter).

Denne begrensningen er etter det vi forstår lagt der for at pc-ene kun skal bruke wlan-kort som gjør ta de er i samsvar med FCC-godkjenningen for pc-en.

Det vi har sett tidligere er at en del pc-er kan oppgraderes hvis man kjøper et nytt wlan-kort som er beregnet for bruk i pc-er fra denne produsenten. Slike kort har blant annet vært tilgjengelig via eBay.

En annen løsning, som undertegnede blant annet har benyttet på modeller fra Lenovo, er å oppgradere pc-en med en modifisert BIOS, der begrensningene er fjernet. Dette er det naturligvis enkelte risikoer ved.

Mange pc-er tror vi imidlertid vil kunne la seg oppgradere uten problemer. Prismessig vet vi ikke hva Intels wlan-kort vil koste i løssalg, men den foregående toppmodellen, Intel Centrino Ultimate-N 6300, har kostet i overkant av 200 kroner i norske nettbutikker.

LES OGSÅ:

802.11ac via USB 3.0

Les om:

Nettverk