- Nettverk er alltid moderne

- Nettverk er alltid moderne

Data Equipment tilbyr kurs i avanserte nettverk som tåler tidens tann.

Det er mye man kan oppdatere seg på innenfor it. Smidig, Itil, Java, .Net, Erp, Linux eller Business Intelligence. Mange vil nok oppleve at kunnskapen etter hvert blir umoderne. Datanettverk derimot, går en lysende fremtid i møte.

Ip-baserte løsninger har vært temmelig like i mange år, og vil holde seg slik i mange år til. Tidligere transporterte man kun data på nettverket, mens det i dag er en selvfølge at også telefoni, video og streaming av tv benytter samme infrastruktur.

Nettopp derfor har Data Equipment ikke vært ivrige på å endre noe særlig på stilen de siste 20 årene. Selskapet har lang erfaring og mener selv å inneha høy kompetanse innen design og implementering av avanserte nettverk. Ved siden av konsulenttjenester innen feilsøking og analyse av nettverk, prosjektledelse av store installasjoner og driftsassistanse ved kortvarige behov og omstrukturering, tilbyr selskapet kurs og opplæring.

- Det startet først og fremst for å gi opplæring til de leveransene vi gjør, men vi har over lang tid også kjørt åpne teknologikurs innen nettverk og kommunikasjon, sier Egil Jahren, tidligere salgssjef, men akkurat forfremmet til administrerende direktør i selskapet.

Basiskunnskap

Selskapet tilbyr en rekke nettverkskurs rettet mot produktporteføljen, som Palo Alto Networks sikkerhet, Avaya Communication Manager Administration og Extreme svitsjing (LAN). Dette er først og fremst kurs for virksomhetene som kjøper tjenester fra Data Equipment. Den andre delen, de åpne kursene, handler mer om basiskunnskap innen nettverk, både teoretisk og praktisk.

- Det er nok best å ta noen grunnkurs før man går videre på de mer avanserte åpne kursene, som tcp/ip, wlan og ip verjson 6. Vi opplever også at mange som har jobbet lenge på en it-avdelingen ønsker å ta grunnkurs for å oppdatere seg. Det hjelper å få oversikt igjen, etter at de har jobbet mange år med samme løsning, sier kursansvarlige Anne Katrine Holm.

Utvidelsen av internetts adresser er et hot tema.

- Ipv6 er veldig aktuelt. Snart er det ikke flere ipv4-adresser igjen. Hva betyr det? Man må legge en plan. Forøvrig er ekspertene ikke enige om dette har så mye å si. Noen tror overgangen går smertefritt, andre sier ups, dette kommer til å smelle, forteller Jahren.

Også på kvelden

Data Equipment kjører de fleste kurs i sine egne lokaler på Bryn i Oslo, med typisk rundt ti personer. For bedriftsinterne kurs reiser selskapets kursledere gjerne ut til bedriften.

- Vi har to kursledere til alle åpne og generelle kurs. Produktspesifikke kurs ledes av våre konsulenter som har daglig erfaring med det. De fleste kurs går over tre dager, andre over to eller en, forteller Holm.

Bedriftsinterne kurs kan tilpasses behov og kjøres eventuelt på kvelden eller i helgene.

- Det er viktig at gruppene ikke er for store og at man har en god dialog på et kurs, sier Holm.

Mangel på rutiner

- Nettet blir mer og mer kritisk. Våre produkter og kurs er mest rettet mot bedrifter fra 100-200 ansatte og oppover, men er nyttige for alle. Vi har mye offentlig sektor på kundelista. Det er viktig med både teori og en god dose praksis, sier Jahren.

Ved siden av ipv6 er også mobilsikkerhet en trend. "Alle" har mobiltelefoner som arbeidsverktøy, men det er fortsatt mangel på gode rutiner.

- Det finnes løsninger for Iphone, Blackberry eller Android. Men har man et blandet miljø, blir det straks vanskeligere. Man ønsker å kunne tømme mobilen for innhold når den blir stjålet. Slike problemstillinger vil møte it-avdelingen, sier Jahren.

Jahren og Holm slår fast at kursvirksomheten har tatt seg kraftig opp siden sommer, etter at finanskrisen dabbet ut.

Denne saken er hentet fra Computerworlds artikkelserie "Kursaktøren" i It-karriere.

Nettverk