TEST: Delovo dLAN 500 AVplus: Praktisk via strømnettet

TEST: Delovo dLAN 500 AVplus: Praktisk via strømnettet

Å bruke stømnettet kan, under visse forutsetninger, være et godt alternativ til både vanlig kablet og trådløst nettverk.

Å legge opp kablet nettverk flere steder i huset vil ofte, rent teknisk sett, være det beste. Men å legge kabel kan være en utfordring – det er en del arbeid og ikke alltid lett å få så fint (WAF...). Trådløst nett blir ofte alternativet, men da kan praktisk ytelse, rekkevidde og stabilitet i overføringen være en utfordring.

Undertegnede har i flere år benyttet seg av såkalte Homeplug/Powerline-adaptere hjemme, og de siste månedene er det Devolos dLAN 500 AVplus som har vært benyttet. Devolo er et selskap som i mange år har fokusert på denne typen produkter, og vi har fra før gode erfaringer med deres adaptere.

LES OGSÅ:

TEST: D-Link Powerline AV500 - Rask datastrøm

Forbindelsen som adapterne i praksis har vært benyttet til hos oss, er tilkobling til internett mot en 60 Mbps fiberlinje, samt streaming.

I tillegg har vi for testingens del flyttet adapterne rundt og prøvd dem forskjellige steder.

Fra før har vi testet 500 Mbps-adaptere fra D-Link og Netgear. Det er vår og mange andres erfaring at man ikke kan forvente å komme i nærheten av spesifisert hastighet – dette i likhet med trådløse nettverk. I våre tester klarte vi i undertegnedes hus på det meste i overkant av 100 Mbps.

Mellom enkelte stikkontakter rundt i huset så vi ytelsestall ned mot 30-40 Mbps. Tallene er ikke spesielt forskjellig fra det vi tidligere har sett fra andre 500 Mbps-adaptere i det samme huset. Med Homeplug kan det i praksis være store forskjeller mellom hva man får i forskjellige hus. Noen opplever at det ikke fungerer overhode eller fungerer svært dårlig. Med nyere adaptere har imidlertid våre erfaringer vært gode.

Videostreaming, selv av 1080p Blu-ray-rip uten omkromprimering, gikk også uten problemer for vår del – i hvert fall så lenge vi ikke kjørte annen hard belastning av forbindelsen samtidig.

LES OGSÅ:

TEST: Netgear AV500 - Raskere strømnettverk

Devolo leverer startpakke med to eller tre adaptere. Det finnes også en adapter med tre Ethernet-porter – praktisk hvis man på et sted har flere enheter som skal kobles til ettersom man kan slippe å sette opp en ekstra svitsj. Adapterne har videreføring av stikkontakten de bruker.

Det er imidlertid noen typer bruk av denne som kan gi redusert ytelse, men Devolo har god dokumentasjon for hva man bør unngå.

Man får også kjøpt mindre versjon av adapterne, kalt dLan 500 AVmini, som er uten stikkontakt. Man får også 500 Mbps Homeplug-adaptere fra Netgear og D-Link uten videreføring av stikkontakten til noe lavere pris.

LES OGSÅ:

TEST: Netgear WN3000RP: Enkel wlan-utvidelse

Les om: