EDB debuterer med friprog

- Det er et veddemål, innrømmer EDB, som nå gir ut løsninger som fri programvare.

Publisert Sist oppdatert

EDB Sak og Arkiv er et av selskapets mest brukte applikasjoner. Systemet brukes blant annet til arkivering av dokumenter i det offentlige, i samsvar med gjeldende regelverk. De har rundt en tredjedel av Norges 430 kommuner på kundelisten, og applikasjonen sprøyter flere titalls millioner inn i EDBs regnskap. Nå håper de på enda mer.

Løsningen: Gi ut arkiv-kjernen gratis. Som fri programvare med åpen kildekode.

- Det hele blir et pilotprosjekt, forteller forretningsutviklings-direktør Antonio Lo Cascio i EDB.

"Walk the walk"

Kjernen skal sannsynligvis gis ut i løpet av neste sommer. Hvilke lisenser som skal gjelde, ser EDB sine jurister på. Målet er at koden skal gis ut så fritt som mulig. Den rød-grønne regjeringen, som nå får sitte i fire nye år, har jobbet hardt for innføring av fri og åpen programvare. EDB legger ikke skjul på at dette har vært medvirkende til at de nå gir ut arkiv-kjernen som friprog.

- Det har vært mer enn et ønske fra regjeringen. Vi føler at de går den veien, og at de som vil være med, kan bli med nå, sier Cascio, som nekter for at han føler seg presset til å frigi koden.

- Vi har hørt at regjeringen kan "talk the talk". Nå skal vi se om de kan "walk the walk".

Dessuten påpeker EDB at de uansett ønsker å følge den frie stien. Når både Forrester og Gartner melder om at åpen kildekode er fremtiden, ønsker EDB å være med på leken. Arkiv-kjernen som frigis nå, kan derfor bare være begynnelsen på selskapets friprog-satsning.

Et veddemål

- Fri programvare er en sterk trend. Vi vil heller kaste oss på nå, enn se om fire år at dette var noe vi burde satset på. Men selvfølgelig er det et veddemål, innrømmer Espen Sjøvoll.

Han er leder for EDBs "enhet for inbyggerdialog i offentlig sektor".

Ingen vet ennå ikke hvordan responsen blir. Selskapet har hatt følere ute i miljøet, men denne artikkelen er første gang de snakker ut om prosjektet i offentlig. Hvordan dette går, kan danne grunnlaget for EDBs videre utvikling av åpne løsninger.

Mer om dette, og hvorfor de vil at du skal satse fritt, på neste side!