It-minister Aasrud i hardt vær

22. juli-granskingen av Departementenes servicesenter er ubrukelig, mener ansatte.

Publisert Sist oppdatert

Som en del av 22-juli-granskingen er også Departementenes servicesenter (DSS) lagt under lupen.

DSS er ansvarlig for mange tjenester til alle departementer, blant dem it. Øverste ansvarlige for DSS er fornyingsministeren Rigmor Aasrud.

Men det gikk ikke helt som det skulle. I går avslørte VG at den interne evalueringen av krisehåndteringen 22. juli blitt utført av tidligere sjef for Statens forvaltningstjeneste, Ivar Herø.

Dermed har det oppstått et stort habilitetsproblem for Aasrud og hele granskingen.

Ikke første gang

I dag går hovedtillitsvalgt Marit Segerstråle hardt ut mot Aasrud. Hun sier til avisa at hun ikke kan forholde seg til den interne 22. juli-granskningen i DSS fordi den er mangelfull og dårlig.

Segerstråle, som er hovedtillitsvalgt for arbeidstakerorganisasjonen Parat, mener det heller ikke er den første gangen at dette temaet kommer opp. Hun sier at hun ved flere anledninger har varslet om bruk av en tidligere DSS-sjef for å lede granskingen.

- Vi påpekte fra første stund at det ville bli utfordringer knyttet til hans habilitet når han har jobbet her over så mange år og også har andre relasjoner til DSS. Men vi ble ikke hørt, sier hun til VG Nett.

Parat-styret i DSS har gitt beskjed til direktør Kjell Arne Knutsen i Departementenes servicesenter om at de ikke kan stille seg bak rapporten.

Flere eksperter uttaler seg til VG om at Aasrud kan ha brutt loven.

Får bli

Det er en ny ripe i lakken til Rigmor Aasrud, som er minister for Fornying-, administrasjons- og kirkedepartementet. I denne rollen har hun også ansvar for sikring av regjeringsbygninger.

Dermed er hun øverste ansvarlige for den manglende stengingen av Grubbegata. Her har hun blitt unnskyld med at forgjengeren hennes, Heidi Grande Røys, slo alarm i 2007, da byrådet i Oslo gikk imot stengingen av Grubbegata. Aasrud selv var ikke oppdatert på saken.

For to uker siden svarte et flertall av nordmenn at Aasrud kan fortsette jobben sin. I en meningsmåling som Ipsos MMI foretok for Dagbladet svarte 44 prosent sier nei til at Aasrud måtte sparkes, 29 prosent sier ja, mens 27 prosent ikke har noen klar mening om hennes fremtid.