Offentlige nettsteder står til stryk

Til tross for klare retningslinjer er det fortsatt håpløst for funksjonshemmede å benytte seg av mange offentlige nettsider.

Publisert Sist oppdatert

I 2004 la fornyings- og administrasjonsdepartementet frem en handlingsplan for økt tilgjengelighet på internett. Dette skulle blant annet innebære at offentlige nettsider skulle følge den såkalte WAI-standarden fra organisasjonen W3C. Men fortsatt er tilstanden heller bedrøvelig for offentlige nettsteder i Norge.

- Det er først når du er svaksynt at du forstår hvor vanskelig det kan være å forholde seg til disse sidene, sier Lillian Olsen, daglig leder i konsulentselskapet Halogen.

Selskapet har fokus på webstrategi og brukervennlighet på internett, og foretok i fjor høst en studie av fem offentlige nettsteder. Resultatet var nedslående. Ingen av nettstedene oppfylte kravene for tilgjengelighet. I etterkant har riktig nok enkelte tatt grep om situasjonen, deriblant Stortinget, men det er fortsatt for lite kunnskap om hvordan nettsider bør tilrettelegges for blinde og svaksynte, eller brukere med fysiske handikap.

Fikk stryk

I USA og England har retningslinjene fra W3C blitt formaliserte krav. Nettbutikken til kjeden Target har som en følge blitt saksøkt i USA på grunn av manglende brukervennlighet. I Norge er det ikke like strengt, men Olsen tror at liknende krav vil være på plass i løpet av et år eller to.

Nettstedet Norge.no foretar med jevne mellomrom kvalitets- og tilgjengelighetstester på 700 offentlige nettstedet. Men Olsen er svært skeptisk til resultatene som publiseres. Skrekkeksempelet er ironisk nok nettsidene til Fritt Sykehusvalg, utviklet av CSC Solutions for Sosial- og helsedirektoratet. Nettstedet får toppkarakter for tilgjengelighet på Norge.no.

- Men den er direkte ubrukelig for blinde eller svaksynte, hevder informasjonsarkitekt Kristian Pålshaugen i Halogen.

Dette fordi siden består av en mappestruktur som er umulig å lese ved hjelp av hjelpemidlene som brukes av svaksynte. I tillegg er bildetekstene dårlige, overskriftene ufornuftige og menyene intetsigende.

Divisjonsdirektør i Sosial- og helsedirektoratet sier til Computerworld at de har fokus på tilgjengelighet.

- Vi er opptatt av at nettsiden gir et godt informasjonsgrunnlag som er tilgjengelig for alle, og at nettsiden tilfredsstiller tilgjengelighetskravene som er nedfelt i direktoratets veileder om tilgjengelige nettsider.

Han forteller at de i fjor gjennomførte en brukerundersøkelse om nettstedets struktur, funksjonalitet og brukervennlighet. Denne undersøkelsen, sammen med resultatene fra Halogen, vil danne grunnlaget for endringer som planlegges gjennomført i løpet av året. Dagen etter at Computerworld tok kontakt med direktoratet ble mappestrukturen fjernet fra sidene.

Livredde for tidsfrister

Leder for Norges Blindeforbund, Åge Nigardsøy, foreslår at Statens sider bør ha standardfelt eller en rammeplan som gjør at eksempelvis søkefelt og skjema befinner seg på samme sted på alle sidene.

- Hvis man hadde brukt en mal basert på stilark hadde det vært enklere å skreddersy nettsidene. Nå er det generelt sett mye grisete programmering. Vi er spesielt utsatt fordi mange som jobber med layout kun tenker visuelt, kommenterer han.

Nigardsøy påpeker samtidig at de ikke ønsker å legge en demper på design og kreativitet, men at det definitivt er mulig å komme rundt problemet med mer gjennomtenkt programmering. Han mener det er på høy tid å få gjennomført standardbestemmelser.

- Vi er livredde for å sette tidsfrister her i landet. Går staten foran og setter krav for offentlige nettsider vil kanskje næringslivet følge etter.

Minside.no kan fungere som en liten illustrasjon på manglende digital tilrettelegging. Siden er foreløpig ubrukelig for blinde, da pinkodene som skal benyttes ved innlogging kun finnes på et tilsendt ark.