Punger ut for gammel teknologi

- Båndbredden i Tetra dekker rett og slett ikke fremtidige behov, sier Simula-professor Olav Lysne. Det nye nødnettet koster seks milliarder kroner, pluss opptil 500 millioner årlig i drift.

Publisert Sist oppdatert

Et nytt nødnett har vært på Norges agenda i snart 20 år.

Allerede på 90-tallet ble det bestemt at Tetra-teknologi skulle ligge til grunn for et nytt kommunikasjonsnett for politi, ambulanser og brannvesen.

Utbygging av nettet har en ramme på seks milliarder kroner, i tillegg til at det årlig vil koste rundt 500 millioner kroner å drifte nettet.

Nødnettet ikke dermed ikke bare et av Norges tregeste it-prosjekter, men også et av de desidert dyreste.

Olav Lysne er professor ved Simula Research og holder forelesninger på Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo.

- Det er sikkert mange grunner til at prosjektet stadig er forsinket. Men det jeg ikke forstår er hvorfor man i det hele tatt bygger et helt nytt nett, i stedet for å bygge ut og sikre de mobilnettene vi allerede har i Norge, sier Lysne.

Fremtidige behov

Professoren sier han sitter igjen med en følelse av at det er noe de ansvarlige myndighetene ikke forteller.

- Hva er begrunnelsen for at man ikke bygget ut eksisterende infrastruktur? spør Lysne før han fortsetter:

- Det som er skuffende er båndbredden i Tetra, den dekker rett og slett ikke fremtidige behov – og ikke en gang dagens behov.

Fordi Tetra er frekvensbasert er det umulig å skalerer opp uten å få tildelt flere frekvenser. Dermed er båndbredden alt for liten for datatrafikk. Det betyr at bilder,situasjonsskisser, oppslag i databaser eller videokonferanse i nødsituasjoner ikke er mulig. Ikke nå, ikke når nødnettet er ferdigbygd i 2015, og sannsynligvis ikke før langt etter 2020. Og hvis det blir mulig, er det bare fordi Tetra kan "koble" seg på kommersielle løsninger som det nye lynraske mobilnettet LTE.

- Behovet for mer båndbredde lar seg naturligvis løse ved å kjøpe tjenester fra de kommersielle nettene. Men om man likevel skal snakke med de kommersielle nettene, hvorfor kunne man da ikke like godt bygget på mobilnettene fra starten av, spør Lysne.

Ekstremt dyrt nett

Også Ikt-Norge er kritisk til Tetra. Generalsekretær Per Morten Hoff har helt siden starten argumentert for at Norge burde valgt en annen løsning.

- Vi har vært kritisk hele tiden. Det er et så ekstremt dyrt nett, at vi tror at Norge kunne greid seg like bra ved å bruke annen type teknologi. Vi har advart mot at Norge bruker mangfoldige milliarder kroner på et nettverk som ville være utdatert teknologi når det er ferdig.

Hoff mener det hadde vært mye bedre å satse på de kommersielle nettverkene fra teleoperatørene.

- De har dekning over hele landet. Politiets krav til å ha en en-knapps-løsning (Push to talk) kan ordnes også på mobilnettet.

- Det har vært elendig beslutningsgrunnlag og elendig prosjektledelse. Tetra-nettet kommer til å være steinalder før det er ferdig. Hele prosjektet har et budsjett på 5,8 milliarder kroner, og de har mast om vesentlig mer penger. Dette prosjektet er en skandale, sier Hoff.