Regjeringen åpner reiseregningen

Fornyingsminister Heidi Grande Røys vil dele sin reiseregningløsning med deg uansett om du bruker Linux, Mac eller Windows.

Publisert Sist oppdatert

I går kunne fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys fortelle et utvalg interesserte om at regjeringens reiseregningsløsning nå blir lansert i åpen kildekode, helt plattformuavhengig. Det er BSD-lisensen som legges til grunn.

- Dette kan kanskje høres smått ut, men det er ikke så verst, sier Røys, som forteller at nettsiden med regjeringens reiseregningsløsning er den mest besøkte siden på regjeringen.no, og at svært mange i privat sektor bruker løsningen som egentlig er laget for staten.

Det som har vært problemet er at regjeringens løsning kun har fungert i Windows-miljø. Ugreit for dem med Mac og Linux, med andre ord. Men selskapet Making Waves har nå altså utviklet en løsning som skal være plattformuavhengig og som fungerer over web. Prosjektet har kostet rundt 1,2 millioner kroner.

Flex-prosjekt

- Løsningen er utviklet i Flex og vi har gjort mye for blinde og svaksynte, som riktignok ikke er med i versjon én, sier prosjektleder Cahtrin Andersen Ødegård.

- I forhold til den gamle versjonen har vi kuttet mange unødenvige felter slik at brukeren kan fylle inn så lite som mulig så raskt som mulig, utbroderer Flex-utvikler Sven Aanensen, som forteller at persondata lagres lokalt på datamskinen, i XML, slik at dette ikke behøver å fylles ut på nytt.

Årsaken til at det ikke lagres på server, er personvernhensyn.

I beta

Av andre innovative spenstige funksjoner, kan regninger nå deles. Så om dere er tre som kjører samme bil og deler samme hotellpakke, trenger bare én å fylle ut. Vedkommende kan dereetter mate dataene til andre utvalgte brukere. Det er også automatisk innhenting av ulike takster.

Hvor vidt programvaren fungerer med open source-varianter av Flash, som Gnash, er imidlertid ikke testet ennå. Firmaet og departementet understreker at det er snakk om beta-versjon her.

- Det er også generelt et betaprosjekt for oss i byråkratiet å utgi programvare under BSD-lisens med alt det innebærer av åpenhet og deling, sier Grande Røys.

Håper på innspill

Poenget med å utgi som åpen kildekode er at de som ønsker skal kunne få glede av koden bak denne reiseregningsapplikasjonen, for eksempel for å sette det opp med lokal funksjonalitet. Programmet legges ut i Coderesort for allmenn beskuelse. Men det departementet absolutt mest håper å få igjen for det, er friske innspill og hjelp fra Ola Nordmann til å videreutvikle programmet og komme med ekstramoduler.

- For eksempel å integrere kart eller å få automatisk registrering av bompengeringpasseringer på strekningene, sier Grande Røys, som selv er fra Kalvåg i Sogn og Fjordane.

Heidi Arnesen Austlid i Friprog jubler mens hun applauderer for den åpne løsningen som vil fungere på ulike plattformer. Hun mener løsningen som ligger på bordet er praktisk med hensyn til brukervennlighet.

- Reising blir nå en forlystelse snarere enn et ork, i alle fall i etterkant, sier hun.