Lenovo kan bli større enn Apple

Lenovo kan bli større enn Apple

Lenovo kjøper Medion for å styrke fotfestet i Europa. Gartner tror kineserne kan gå forbi Apple.

I forrige uke ble det kjent at Lenovo kjøper opp tyske Medion, som produserer pc-er, konsumentelektronikk og løsninger og tjenester innen mobilkommunikasjon.

Lenovo har allerede sikret seg 40 prosent av aksjene i Medion, men har som mål å bli sittende med mellom 55 prosent og 80 prosent av selskapet til slutt.

Medions grunnlegger og toppsjef, Gerd Brachmann, vil bli værende på eiersiden med 20 prosent. Lenovo ønsker videre å gjøre mellom 15 og 40 prosent av aksjene tilgjengelig for andre aksjonærer.

Kjøpsprisen innebærer ifølge Lenovo en totalverdi for Medion på ca 4,56 milliarder kroner. Det inkluderer også en kontantbeholdning på 1,69 milliarder kroner. Avhengig av hvor stor del av selskapet som Lenovo overtar gir det en prislapp på mellom 2,52 og 3,65 milliarder kroner.

God match

I presentasjonen heter det at Lenovos regnskapsår 2010/11 har vært et "fantastisk år". Selskapet skryter av å ha vært det raskest voksende pc-selskapet i seks kvartaler på rad, og investerer nå i å styrke merkevaren og forretningsmodellen.

- Medion vil hjelpe oss med ytterligere fremdrift i tiden som kommer, skriver Lenovos finansdirektør Wai Ming Wong i en presentasjon.

De to selskapene utfyller hverandre ifølge Lenovo godt. I presentasjonen skriver Wong at Medion har en sterk konsumentstrategi som passer godt sammen med Lenovos strategi om å øke andelen i dette markedet.

Lenovo trekker særlig frem Medions forhandlerkanal og lange erfaring fra konsumentmarkedet.

I presentasjonen peker Lenovo også på at Medions aktiviteter innen mobile enheter, noe som ifølge Lenovo vil bidra til å fylle ut sistnevntes satsing på mobilt internett og digitale hjem.

- Medions erfaring og eksisterende forhold til forhandlere og teleselskaper er viktige ressurser, heter det.

Kan gå forbi Apple

Lenovo har vært en av de raskest voksende pc-produsentene i verden de siste årene, og er nær ved å gå forbi Acer. Men de fleste av markedsandelene selskapet har tatt har så langt kommet fra Asia, som produsentens hjemland Kina.

Med oppkjøpet av Medion ønsker Lenovo altså å styrke fotfestet i Vest-Europa. Ifølge IDC og Lenovos egne tall vil Lenovo etter oppkjøpet ha 14 prosent av det tyske markedet og 7,5 prosent av Europa totalt.

Gartner mener på sin side at oppkjøpet vil medføre at Lenovo dytter Apple ned fra topp fem-listen i Vest-Europa.

Apple har vokst raskt fra en andel på 4,9 prosent tidlig i 2010 til 6,6 prosent i år, men vil bli forbigått av Lenovo dersom andelen ikke bedrer seg. Oppkjøpet truer også Asus, som har en andel på 8,6 prosent, og gjør det også mulig for Lenovo å utfordre Dell, som har 9,6 prosent av markedet.

Oppkjøpet avventer ennå godkjennelse fra det tyske finanstilsynet og EU-kommisjonen.