TEST: Stortest av gode billige pc-er

TEST: Stortest av gode billige pc-er

Skal du ha ny pc får du nå overraskende mye for pengene. Vi har testet åtte modeller til under syv tusen kroner.

Med nyttårssalg og gode tilbud kan det passe bra å kjøpe en ny bærbar. Med rekordlave priser og godt utvalg, kan en bærbar pc være en fornuftig investering. Har man i tillegg en tenåring i huset passer en bærbar perfekt, i og med at den kan brukes til både skolearbeid og underholdning. I det ene øyeblikket kan den brukes til leksearbeid i fellesrommet, mens den kan flyttes inn til rommet hvis barna skal se en dvd-film eller spille spill.

Vi ønsket i denne testen å finne frem til det beste kjøpet i prisklassen mellom seks og syv tusen kroner og har sammenlignet modeller fra Acer, Asus, Elkjøp (Advent), HP, Multicom, Lenovo og Toshiba.

Styr unna de billigste

Prisutviklingen på bærbare pc-er skjer på to kolliderende fronter. Generelt ser vi både at prisene synker og at maskinene blir raskere og bedre utstyrt. Skal du kjøpe deg bærbar nå, anbefaler vi likevel at du styrer unna de aller billigste, det vil si de til under fem tusen kroner. Det er først når du går opp til 6-7000 kroner at du vil få en modell som er i stand til å kjøre Windows Vista med god ytelse.

Etter vår mening bør en bærbar-pc kunne fungere i minst tre år – gjerne lengre, avhengig av brukssituasjon. Dermed kan lønne seg å betale litt ekstra nå, fremfor å ende opp i den situasjonen at du må skifte ut hele maskinen tidligere enn planlagt.

Stor og kraftig

Det er nå helt vanlig at pc-er i denne prisklassen både har tokjerneprosessor, en dedikert grafikkontroller og to gigabyte minne. Noen kommer også med Gigabit Ethernet og den nyeste 802.11n-spesifikasjonen for trådløst nettverk. At minneandelen har økt såpass i de lavere prisklassene, skyldes ikke bare overgangen til Windows Vista, men også at minneprisene denne høsten nærmest har vært i fritt fall.

Bredformatskjermer på 15,4 tommer er nå å regne som standard også i denne prisklassen. Skjermene er hovedsakelig blanke, med dertil god skarphet og kontrast. Disse skjermene fremstår også gjerne som litt mer lyssterke enn de matte utgavene. Ikke alle er begeistret for blanke skjermer siden de gir mye gjenskinn, men dette er jo en smakssak.

Harddiskplass er også svært billig. Du finner sjelden pc-er med kapasitet på under 120 gigabyte, mens 160 kan regnes som det normale. I denne testen er det også to maskiner med 250 gigabyte.

Hva er det så du ikke får i med en maskin til 7 000 kroner kontra til 10 000? Først og fremst merker vi forskjell når det gjelder skjermoppløsning, vekt, batterilevetid og byggekonstruksjon samt mulighet for ekstra batterier og dokkingstasjon. Noen av disse elementene er imidlertid viktigere for dem som drar med seg pc-en til og fra skole eller jobb enn for dem som har den stående hjemme.

>>> Neste side: Hva trenger du? >>>

I denne artikkelen:
- Introduksjon
- Hva trenger du?
- Acer Aspire 5720GZ
- Advent 1515
- Asus F3SR-AP067C
- HP Compaq 6715b
- Lenovo 3000 N100
- Multicom IFL-91
- Toshiba Satellite A210-138
- Vårt valg / Karakterer
- Slik har vi testet

Les om: