Åttende himmel

KOMMENTAR: Windows 8 var nødt til å ta sjanser for å forbli relevant.

Publisert Sist oppdatert

Windows 8 er noe helt annet enn Windows 7, en dramatisk endring både for Microsoft og kundene.

Til å begynne med vil operativsystemet slå best an hos forbrukerne.

Det avgjørende spørsmålet er: Vil virksomhetene koble seg på?

De fleste større organisasjoner er i gang med å konvertere til Windows 7, for endelig å bli kvitt Windows XP.

De er ikke ferdig med det.

Men allerede i slutten av oktober vil Microsoft lansere Windows 8 med masse trøkk.

Vil noen føle seg fristet til å avbryte Win7-innføringen og kaste seg på den nye vogna?

Dette lukter gambling. Hvorfor har Microsoft valgt å ta så store sjanser ved å gjøre fundamentale endringer på suksesshesten Windows?

De var nødt til det for å forbli relevant.

Markedsmakten er svekket i takt med at Apple og Android fosser frem.

Så lenge pc-ene rådde grunnen, var Windows det selvklare valget. Apple var for spesielt interesserte.

Men nå er ikke pc-en enerådende, den blir ledsaget med Ipad og smarttelefon i de fleste hender. Disse kjennes ofte mer personlige enn pc-er.

Det selges over dobbelt så mange nettbrett og smarttelefoner som pc-er i disse dager. Microsoft har ikke fått det helt til verken med brett eller telefon – ikke alene og heller ikke sammen med Nokia.

Noe måtte gjøres, fort som f.

Nå kommer pc-er som også funker som en slags Ipad.

Windows 8 bringer store forandringer på minst fire områder. Det første er det nye brukergrensesnittet, berøringsfølsomme skjermer. Fortsatt kan man bruke mus og tastatur, men Ipad har gjort at de fleste foretrekker å peke og knipe med fingrene. Microsoft kaller sin måte å designe applikasjoner på for Metro, en konkurrent til Apples etterhvert nesten enerådende Iphone/Ipad designspråk. Vi kjenner Metro fra Windows-telefoner, det er helt annerledes utformet enn Apples konsept.

Akkurat som Apple er Microsoft 100 prosent opptatt av at utvikling skal skje på en helt bestemt, standardisert måte. Det reduserer kompleksiteten for alle parter: Produsent, utviklere og kunder.

Det er klart at Windows applikasjoner kommer til å se helt annerledes ut med en slik "berøring-først" brukerdialog. De blir mer intuitive. Den andre store forandringen er derfor denne nye applikasjonsstilen som kommer i tillegg til den tradisjonelle som har rådet grunnen i 15 år. Det kommer en ny API, WinRT (Run Time) som alternativ til den gamle og velkjente Win32 API.

Det tredje trendbruddet er at Microsoft tar i bruk ARM-mikroprosessorer i pc-ene. Slagordet for Windows pc-er har i mange år vært "Intel inside". Men Intel har aldri klart å oppnå den samme monopol innen nettbrett og telefoner som i pc-er, der er det ARM som er den foretrukne blant annet på grunn av lavere varmeutvikling og bedre pris. Windows 8 vil supportere begge deler. ARM for å se fremover, x86 for å se bakover. Kompatibilitet med fortiden (populært kalt "legacy") har bestandig vært en styrke for Windows.

Det kommer også en helt ny Apple-aktig Appstore for Windows 8. Den er beregnet på nye Metro, men også pekere til gamle applikasjoner kan inkluderes. Og legio forbedringer i kjernen, blant annet innen sikkerhet.

Det er lett å se at Microsoft her følger de stier Apple har gått opp. Det er ved å gå foran og skape trendbrudd at Apple er blitt verdens mest verdifulle selskap (børsverdi).

Steve Jobs hevdet bestandig at Windows var en dårlig kopi av Mac. Om ikke før, så får han rett nå. Men Microsoft har alltid vært gode til å skape volumer når de først fant veien. Det kan skje denne gangen også, men neppe i 2013. Endringene er for store, de må fordøyes.

Privatpersoner vil sikkert ha glede av Windows 8 med moderne hardware og software. Alt i ett. Med mindre de foretekker å fortsette med en klassisk laptop og en Ipad på si´. Å ta spranget vil være en stor beslutning for virksomheter. Å skifte til nye maskiner, nytt operativsystem, helt ny måte å lage applikasjoner på, nytt brukergrensesnitt å lære seg – det blir mye på en gang. For ikke å snakke om investeringskostnader.

På den annen side: Microsoft har mye annet å by på enn Windows 8. De er aktive i skyen med Azure og Office 365. Sharepoint går som hakka møkk. Dessuten: Skype, Hotmail, Yammer, Bing – og Office 2013. Der Apple er til de grader spiss har Microsoft bredde.

Storbedrifter har pleid å sette pris på one-stop shopping.