Nok blekk for 75.000 sider

Epson vil ha bedriftene over fra laser til blekk og lanserer kjempeblekkposer.

Publisert Sist oppdatert

WIEN (PC World): Lei av å skifte lasertoner-patroner? Klager medarbeiderne over hodepine når de jobber nær laserskriverne i bedriften?

Nå har Epson sluttet seg til skriverfabrikantene som mener blekkskrivere er fremtiden i bedriftsmarkedet.

Epson markerer det ved å lansere 18 nye skrivere og multifunksjonsmaskiner som bruker blekk og er basert på Epsons skriverhodeteknologi PrecisionCore.

Over til blekk

På sikt er målet å få mesteparten av bedriftsmarkedet over fra laserskrivere til blekkbaserte skrivere og multifunksjonsmaskiner, selv om Epson er innstilt på at de laserbaserte utskriftsproduktene vil eksistere side om side med blekkskrivere i mange år ennå.

Hver medarbeider i bedriftene i de fem sentrale EU-landene Frankrike, Tyskland, Italia, Spania og Storbritannia mister én ukes arbeidstid per år på grunn av it-problemer og nedetid. Dette viser en undersøkelse bestilt av Epson Europe og utført av Coleman Parkes Research.

Dette koster bedriftene 24 milliarder euro – mer enn 200 milliarder kroner – i tapt produktivitet per år. Nesten en tredjedel, nærmere 60 milliarder kroner, skyldes skriverproblemer.

Epson har analysert utallige utskriftsløsninger og taler nå varmt for mer desentraliserte utskriftssystemer enn tidligere. Og anbefaler altså at laserskriverne skiftes ut med bedriftstilpassede blekkskrivere.

MED LÅS: Epson WorkForce WF-R8590DTWF håndterer A3+-dokumenter og klarer 75.000 sider før det er nødvendig med blekkskifte. Merk at det er mulig å låse blekkposerommene med hengelås? (Foto: Epson)

Selskapet har investert 125 millioner euro (over én milliard kroner) i sine produksjonsanlegg i Japan for å kunne flytte sin industrielle skriverhodeteknologi til volummarkedet. Dette gir en ny blekkskrivergenerasjon som skal bidra til opptil 50 prosent redusert sidepris, hevder selskapet.

RIPS

En del av de nye skriverne er utstyrt med et nytt blekkpakkesystem som gjør det mulig å skrive ut opptil hele 75.000 sider uten blekkbytte.

Poenget med stor blekkapasitet er at bedriften bevarer styring over rekvisitaforbruket selv med en desentralisert utskriftsløsning.

PC World fikk demonstrert den nye løsningen da Epson kunngjorde sine nye blekk-strategi for europeisk fagpresse i Wien.

Det nye blekkpakkesystemet kalles Replaceable Ink Pack System, forkortet RIPS.

– Dette vil innebære en dramatisk reduksjon i vedlikeholdet, hevdet Rob Clark, Epsons markedssjef i Europa. – Laserskrivere er mye mer komplekse enn blekkskrivere. Det er flere deler som må skiftes, og laserskriverne er derfor mye dyrere i drift, sa han.

De nye bedrifts-blekkskriverne bruker drastisk mindre strøm enn alternativene på lasersiden. – Det er mulig å spare opptil 80 prosent av strømforbruket, fremholdt Clark. Under demonstrasjonen i Wien fikk en av de nye skriverne strøm fra dynamoen på en sykkel.

Blant de andre fordelene Clark trakk frem, er at blekkskrivere ikke trenger oppvarmingstid og at de kan skrive ut opptil tre ganger så raskt som laserskrivere.

Det er vel å merke bare tre modeller blant de 18 nye bedriftsblekkskriverne fra Epson som er utstyrt med «RIPS-poser». Disse er WorkForce Pro R8590DTWF, WorkForce Pro R5690DTWF og WorkForce Pro R5190DTW – alle altså med R i modellnavnet.

Disse modellene, som omfatter både A4- og A3+-modeller, fås bare gjennom utvalgte utskriftsservicepartnere under såkalt MPS-avtale (managed print services).

25 prosent i 2017

Salget av blekkskrivere i bedriftsmarkedet er i god vekst, selv når lasersalget er for nedadgående, ifølge IDC-analytiker Phil Sargeant.

IDCs prognoser sier at blekkbaserte produkter vil stå for 25 prosent av skriver- og multifunksjonssalget i bedriftsmarkedet i 2017.

EP-skriverens «sønner»

Epsons historie går tilbake til 1942 da klokkefabrikken Seiko ble startet opp. I 1964 var Seiko offisiell tidtaker under OL i Tokyo og utviklet en tidtakermaskin som kunne skrive ut resultatene raskt.

Fire år senere var verdens første digitale skriver et faktum, under navnet EP-101. Epson-navnet oppsto fordi de neste modellene ble kalt for sønner – «sons» – av den første EP-skriveren. Epson-merkenavnet ble tatt i bruk offisielt i 1975.

I dag har Seiko Epson Corporation over 73.000 ansatte.