Grønn innovasjonsvinner

VINNER: Brage Johansen leder selskapet Zaptec, vinner av Greenovation 2016 Foto: Jarle Aasland 

Grønn innovasjonsvinner

Miljøstiftelsen Zero, Kjeller Innovasjon og Telenor har kåret en «grønn og genial» vinner.

Telenor tilbød nettverk og støtteapparat, Zero har miljøkompetansen og Kjeller Innovasjon hadde akselerator-program. Vinneren av Greenovation-prisen får tilgang til alt dette.

Kompakt og sikkert

Stavanger-baserte Zaptec vant i konkurranse med åtte andre finalister. Selskapet tenker distribusjon av strøm på nye måter og hevder produktene deres er en tidel i størrelse av dagens. Det skal gi en mer kostnadseffektiv distribusjon med bedre bærekraft og høyere sikkerhet.

- Endelig får vi markert at strømteknologien vår kan gjøre en forskjell for miljøet, sier Brage Johansen, leder av Zaptec og vinner av Greenovation 2016

Johansen mener strøm fortsatt oppfattes analogt, mens en digital tankemåte gir nye perspektiver for håndtering og distribusjon. For eksempel er dagens infrastruktur for lading av el-bil tilfeldige punkter spredt rundt. Zaptec mener de kan få på plass titusener av ladepunkter uten at kapasiteten i strømnettet blåses ut.

Ut i verden

Løsningene som var med i finalen omfattet strømteknologi, klimavennlige droner, drivhus, plastikk, maling og finanstjenester.

– Det handlet om å finne forretningsmodeller og nye løsninger som utnytter ressursene mer effektivt, og som kan gjøre livene våre enklere og grønnere, sier administrerende direktør for Telenor Norge, Berit Svendsen, i en pressemelding.

Juryen la spesielt vekt på at det finnes et internasjonalt marked for ideen, og at løsningen er realistisk.

Priser og utmerkelser