Salgsfall for PC og mobil ut året. Med ett viktig unntak.

KLARER SEG: Ultra-lette bærbare hybrider i premium-klassen er eneste lyspunkt i et PC-marked som faller. Foto: Acer.

Salgsfall for PC og mobil ut året. Med ett viktig unntak.​

Ferske tall er nitrist lesing for alle leverandører uten hybrid-pc-er av Surface-klassen eller rimelige smartmobiler i porteføljen.

For andre år på rad regner Gartner med at salget av pc-er og mobiler vil falle. Denne gangen er nedgangen ventet å bli 3 prosent, mens det «bare» falt med 0,75 prosent i 2015.

- Vekstraten er ventet å flate ut med kun moderat vekst de neste fem årene. I år faller salget av alle kategorier med unntak av premium-bærbare og de aller billigste smartmobilene. Disse kategoriene viser svak ensifret vekst i år, sier Gartner-direktør Ranjit Atwal i en pressemelding.

- Framover venter vi at premium smartmobilmarkedet vil bli bedre når fordelene med nye Intel-brikkesett og Windows 10 begynner å få effekt.

Totalt er det ventet at verden vil ta unna 2,329 milliarder PC-er og mobile dingser i år. Det er ned fra 2,4 milliarder i fjor. Dette tallet er det ikke ventet at vi er tilbake til før 2020.

PC faller 12 prosent i år

Vanlige PC-er, bærbare og stasjonære, er ventet å falle videre fra 244 millioner i fjor til 216 millioner i år. Dette er en nedgang på nær 12 prosent. Framskrivingen er at de vipper under 200 millioner enheter i 2018. Dette gjelder alle typer PC-er, om de kjører Windows, Mac eller Linux.

Premium-pc-er av ultramobiltypen øker med fem millioner enheter, over ti prosent, til 49 millioner enheter i år. Framskrevet til 2018 stiger denne kategorien til 75 millioner. Dette er for det meste snakk om hybrid-pc-er som kan alterneres til å være nettbrett som Surface-serien til Microsoft, eller andre tynne, lette varianter av bærbare pc-er med høy produkt- og materialkvalitet.

Vekst, eller oppbremsing av nedturen i 2017, er knyttet til hvor raskt virksomhetene skifter til Windows 10 og oppgradere maskinparken i samband med det. I forbrukermarkedet kan utviklingen i underholdningsmarkedet knyttet til virtuell virkelighet føre til økt kjøp.

Ultramobiler av alle andre typer, det vil si andre nettbrett og billige pc-er, faller videre i år, men ser ut til å flate ut på et jevnt nivå på rundt 173 millioner enheter fra neste år og årene framover.

Svak mobilvekst, best på midten

Etter tendenser til vekst i andre kvartal, ser det ut til at smartmobilene har flatet ut salget for resten av året. Denne utflatingen er ventet å stabilisere seg på rundt 1,5 milliarder enheter, en vekst på 4,5 prosent for hele 2016.

Hvilken effekt batteribrøleren til Samsung har hatt er usikkert, siden de 10-15 millioner Note 7 de var ventet å selge i 2016 kan bli solgt av andre leverandører. De kan også lykkes med relanseringen.

Premium-segmentet er uansett ventet å falle 1,1 prosent. Mellommarkedet og lavprismarkedet drives av kinesiske produsenter som pumper ut smartmobiler med Android til lavere pris tilpasset massemarkedet.

- Vi regner med at markedet for smarttelefoner i premium-klassen vil komme tilbake til en årlig vekst på 3,5 prosent neste år, siden endret fornyingstakt i markedet slår inn for fullt i 2017, sier Roberta Cozza, som er forskingsdirektør for mobilmarkedet hos Gartner.

Endret fornyingstakt dukket opp som fenomen under World Mobile Congress i fjor, da det ble klart at smartmobilene ikke lenger ble byttet ut minst én gang i året. Metting av markedet og nye kundegrupper betydde at levealderen til smartmobiler økte til flere år.

At Apple på andreplassen i mobilmarkedet kom til å oppdatere sin smarttelefon med et nytt tall var kjent siden i vår. Ryktene om at det ellers kom til å bli den kjedeligste lanseringen siden maling tørker ble ettertrykkelig bekreftet i september. At det kommer til å bety at salgsnedgangen til Iphone fortsetter godt inn i neste år konstaterer også Gartner i denne rapporten. Men de håper patriotisk at neste års smarttelefon fra Apple faktisk skal levere skikkelige nyheter for første gang på mange år, og at Apple kanskje øker salget sitt om et år.

 

 

 

Salgstall