Advarer mot falske Microsoft-ansatte

Advarer mot falske Microsoft-ansatte

Nordmenn blir oppringt og lurt til å betale en avgift for å fikse pc-problemer.

Svindlere som gir seg ut for å være fra Microsoft tar kontakt med norske pc-brukere per telefon og sier de undersøker dataproblemer på brukerens maskin, skriver Microsoft selv i en pressemelding.

Falske problemer

Vedkommende sier de kan hjelpe med å rette på problemet, som angivelig er et virus eller lignende som Microsoft har oppdaget. Du henvises deretter til en nettside som gjør det mulig for svindlerne å ta kontroll over pc-en din, og den falske representanten bruker litt tid på pc-en for å illustrere de påståtte problemene.

I løpet av denne prosessen overtaler svindleren deg til å betale en avgift for en tjeneste som skal reparere de påståtte problemene.

- Svindlerne opptrer profesjonelt og med stor troverdighet, og det er ingen tvil om at dette er organisert, sier sikkerhetsdirektør i Microsoft Norge, Ole Tom Seierstad, til Computerworld.

Denne type svindel har vært vanlig i engelskspråklige land tidligere, men har nå også spredt seg til Norge.

Rammer privatpersoner

Christine Korme, kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge, sier til Computerworld at Microsoft fikk en del henvendelser til sitt kundesenter angående disse svindelforsøkene i går, men at det er vanskelig å si noe konkret om omfanget. Hennes inntrykk er at det først og fremst er privatpersoner som rammes.

- Det er veldig beklagelig at merkevarenavnet Microsoft misbrukes på denne måten, og såpass spesielt at vi går ut og advarer for å forhindre at flere blir utsatt for dette. Microsoft ringer ikke rundt til folk på denne måten, sier Korme.

Seierstad sier at denne typen angrep spiller på menneskelige følelser, og at folk må slå på den sosiale brannmuren.

Dette gjelder også for telefonsamtaler, som skiller seg fra de mer vanlige angrepene der det spretter opp varselmeldinger på skjermen som for eksempel forsøker å lure folk til å betale for falsk antivirus.

- Ikke bli lurt - Microsoft ringer ikke til brukere angående maskinfeil på pc-er, virus eller andre tilsvarende temaer. Vi anbefaler på det sterkeste at forbrukere avslutter samtalen om de mottar en slik telefonsamtale og ikke svarer på denne typen henvendelser. Om du er usikker, ta kontakt med Microsoft eller politiet, sier Seierstad.

Les om:

Sikkerhet