IDENTIFISERING: Støpseladapteren til venstre bør byttes, mens adapter med tre-bokstavers regionkode (til høyre) skal være trygg å bruke. (Foto: Apple)

IDENTIFISERING: Støpseladapteren til venstre bør byttes, mens adapter med tre-bokstavers regionkode (til høyre) skal være trygg å bruke. (Foto: Apple)

Apple-kontakter kan gi støt

En del kontakter til Mac-er og IOS-enheter kjøpt i Norge, har en svakhet og kan gi støt.

Gå til forhandleren og få ny gratis, sier Apple, som har satt i verk tilbakekalling i mange land. For problemet omfatter ikke bare Norge.

Tilbakekallingen gjelder blant annet alle land på det som Apple i kunngjøringen betegner som «fastlandet i Europa». Britene med sine tre-pinners jordete kontakter er derimot ikke berørt, og det er heller ikke Apple-brukere som har kjøpt sine Apple-produkter i USA, Canada, Hongkong eller Japan.

Elektrisk støt

Støpseladapterne fra Apple kan være defekte og gi elektrisk støt hvis man kommer i fysisk kontakt med dem, står det i den norske pressemeldingen som Apple Norge har sendt ut.

Apple kjenner til 12 tilfeller av defekte adaptere på verdensbasis, ifølge pressemeldingen.

Det som kan skje, er at støpseladapteren brekker, med den følge at metallpinner blir stående igjen i veggkontakten eller multikontakten, med fare for elektrisk støt hvis man kommer i berøring med pinnene.

USB-ladere er trygge

USB-baserte Apple-ladere har ikke den feilen som har ført til at Apple nå iverksetter tilbakekallingsprogrammet.

Foruten Apple-kunder i de fleste europeiske land er også Apple-brukere i Argentina, Brasil, Sør-Korea, Australia og New Zealand berørt av tilbakekallingen.

Det er støpseladapteren med to pinner som brukes til strømforsyningen til Mac-er og Ipad-er solgt mellom 2003 og 2015 som har svakheten som Apple nå har gått ut med informasjon om.

I tillegg bør de som har kjøpt Apples pakke med ulike internasjonale adaptere – Apple World Travel Adapter Kit – sørge for å få byttet ut de berørte adapterne.

Slik sjekker du adapterne

Apple har lagt ut grundig informasjon om hvordan man går frem for å identifisere de berørte adapterne og hvordan man får byttet dem ut. 

REISENDE: Apple-kunder som har kjøpt Apple World Travel Adapter Kit bør få byttet ut de berørte adapterne. (Foto: Apple)
REISENDE: Apple-kunder som har kjøpt Apple World Travel Adapter Kit, bør sørge for å få byttet ut de berørte adapterne. (Foto: Apple)

For å sjekke adapteren, må man ta den løs fra resten av støpselet. I åpningen på baksiden av de berørte adapterne vil man enten se fire eller fem tall eller bokstaver – eller ingen i det hele tatt. Disse støpseladapterne må tas med til forhandler og byttes.

Hvis adapteren derimot har en tre-bokstavers regional kode synlig i denne åpningen, skal adapteren ikke byttes. Såkalte redesignede adaptere solgt i Europa har bokstavene EUR, mens de andre kan ha forkortelser som KOR, AUS, ARG eller BRA.

Husk serienummer

Man får byttet adapter hos Apple-forhandlere eller Apple-autoriserte verksteder. Man kan også kontakte Apple-kundestøtte

Det er viktig å huske at man må notere serienummeret på Mac-en eller Ipad-en som strømforsyningen tilhører.

Macworld.no har i skrivende stund ikke fått bekreftet fra norske Apple-forhandlere hvordan de stiller seg til at kunder kan ha problemer med å identifisere hvilke Apple-enheter som hører sammen med de berørte støpseladapterne. Folk som har flere Mac-er og IOS-enheter hjemme eller på kontoret, kan ha et antall berørte støpsler liggende.

Under en lignende tilbakekalling for noe år siden godtok imidlertid en del forhandlere at kunder fikk utført byttingen selv om de kom med flere berørte produkter og bare ett serienummer.

Sikkerhet