BATTERITRØBBEL: Apple tilbyr gratis batteribytte til utvalgte Iphone 6s-enheter. (Arkivfoto: Apple)

Apple trenger help med sikkerheten

Annonserer finnerlønn for noen få eksperter som får lov til å finne alle hullene i programvaren til Apple.

Publisert Sist oppdatert

Apple har ikke vært så veldig på hakket til å betale de som finner hull og svakheter i programvaren deres. Men suksessen og kvalitetsforbedringen andre it-giganter har oppnådd har etter hvert sivet inn i Cupertino-selskapet.

Ikke så veldig sikker

Det svir nok litt for kjempen å be om denne hjelpen. Myten om at Apple er en «helt sikker» it-løsning har hengt ved selskapet i årevis, selv om påstanden er avkreftet gang på gang på gang.

De tar likevel en egen vri på sikkerhetsjakten, og legger ikke opp til at alle kan leite og så får den beste vinne. Apple vil invitere de kodejegerne selskapet finner verdig til jakten.

Med andre ord er det ikke høstjakt i fjellet det er snakk om, heller en engelsk adelig revejakt.

Det er noen titall eksterne eksperter som er håndplukket av Apple som inviteres til å være med og leite etter feil og hull. Men andre eksterne som finner en kvalifisert svakhet kan bli invitert med i det eplekjekke selskap.

- Det er ikke ment å være en eksklusiv klubb, finner Ivan Krstić grunn til måtte presisere i annonseringen fra Apple. Han er sjef for sikkerhetsutvikling og -arkitektur hos Apple, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Anstrengt forhold til egen sikkerhet

Den som finner feil og hull kan belønnes med mellom 210.000 og 1.686.000 kroner (25.000 - 200.000 USD). Dersom dusørjegeren lover å donere dusøren til veldedighet, lover Apple å doble dusøren.

Det er kun mobil-OS-et Ios og smarttelefonene til Apple som inkluderes i finnerlønnsordningen.

Apple har ikke verdens beste forhold til sikkerhet fra før. Hull som har blitt avslørt har ofte ikke blitt kommunisert, og det ofte tatt langt tid før selskapet leverer en fiks eller tetting. De har også måttet se at hull i deres egen programvare har hatt gode priser. For eksempel ble et hull i deres mobile nettleser betalt med én million dollar på det svarte markedet.

Og når selskapet prisverdig holdt fast ved at de ikke kunne åpne en av smarttelefonene etter San Bernardino-massedrapene, hoppet de føderale politimyndighetene simpelthen over Apple. Politiet kjøpte et passende cracking-verktøy fra en tredjepart i Midt-Østen.