ARKIVERING I SKYEN: Google vil lagre arkivdata for virksomheten i skyen til lavprid. Foto: WD/Arkiv.

Datalagring til 8 øre

Google vil lagre arkivdata billig i skyen. Dette er de store datamengdene som de færreste bruker, men som er kjekt eller lovpålagt å ha.

Publisert Sist oppdatert

Så langt har konkurransen om lagring i skyen dreid seg om tilgang og deling av datafiler i arbeid og aktiv bruk. OneDrive, Dropbox og Google Drive halser etter kunder som vil ha tilgang til filene sine overalt og på alle mulige enheter, og profesjonelle løsninger tilbys til virksomheter som vil tilby den samme type lagring med sikkerhet og kontroll.

Litt tregere, billig

Men de fleste data vi har er ikke aktive i den forstand. Arkivdata, data som lagres for ettertiden for dokumentasjon og reserve, krever plass, men ikke nødvendigvis rask tilgang. Gamle fotografier, dokumenter, loggfiler, regnskapsdata eller rene sikkerhetskopisett er typisk slike arkivdata, eller «kalde data» som markedspjattet til Google kaller det.

Det er disse «kalde dataene» som Google vil arkivere for virksomhetene – til lavpris, og litt tregere tilgangstid. 

I gamle systemer er det ofte slike data ligger i papirmapper et eller annet sted, eller på båndstasjoner. Felles er at de gjerne tar tid å hente ut. For eksempel krever et arkivdatasystem som Amazon Glacier flere timer på å finne og gjøre data tilgjengelig for brukerne.

Google definerer lavnivåtilgang som rundt tre sekunder i tjenesten Cloud Storage Nearline, som torsdag ble lansert i siste betafase.

Som om ikke det er irriterende nok for en lagringsbransje som gjør store og gode penger på å lagre arkivdata, har Google tenkt å prise dette til 1 cent, eller 8 øre, per gigabyte for arkivlagringen. 

Partnerskap

Selskapet har riktignok ikke tenkt å fronte dette mot lagringsbransjen, men har inngått avtale med flere aktører for at løsningen deres kan integreres med eksisterende, klassiske arkivlagerløsninger. Fra start er Symantec, NetApp, Iron Mountain og Geminare med som lagringspartnere.

- Vi vil gjøre det økonomisk forsvarlig for bedriftene å slutte å kaste gamle data. Vi i Google kan dette med å lagre og finne fram i gamle data, og nå vil vi gjøre dette mulig også for andre virksomheter, fortalte Tom Kershaw, direktør for produkthåndtering av Googles skyplattform til TechCrunch tidligere i uka.