SMARTMOBIL-NEI: Statsminister Erna Solberg kan lede regjeringskonferansene i trygg forvissning om at statsrådene ikke har med seg mobiler og smarttelefoner som kan avlyttes. (Foto: Malin Amble, Statsministerens kontor/Creative Commons (CC BY-SA 2.0). App

SMARTMOBIL-NEI: Statsminister Erna Solberg kan lede regjeringskonferansene i trygg forvissning om at statsrådene ikke har med seg mobiler og smarttelefoner som kan avlyttes. (Foto: Malin Amble, Statsministerens kontor/Creative Commons (CC BY-SA 2.0). Apple Watch-bilde og montasje: Toralv Østvang, Computerworld)

Erna-nei til Apple Watch

Smartklokker er nå innlemmet i restriksjonene for hva statsråder kan ha med seg på regjeringsmøter.

Dette bekrefter Statsministerens kontor overfor Computerworld.

Spørsmålet er aktuelt fordi det nylig ble kjent at britiske statsråder etter regjeringsskiftet ikke lenger får lov å ha med seg Apple Watch på regjeringsmøter, blant annet av frykt for russiske hackere.

Forbudet gjelder naturligvis smartklokker av alle fabrikater, selv om britiske medier har fokusert på den kanskje mest kjente, Apple Watch.

Redd for russiske hackere

Det var den britiske avisen The Telegraph som kom med nyheten om at forbudet mot mobiltelefoner i regjeringsmøter i Storbritannia nå var blitt utvidet til også å gjelde Apple Watch.

Avisen nevner spesielt frykten for russiske hackere, med referanse til en ikke navngitt kilde.

Nå anbefaler sikkerhetseksperter at andre som jobber med sensitiv og viktig informasjon, for eksempel næringslivsledere, bør følge eksempelet til den britiske regjeringen, melder IDGs nyhetstjeneste.

Dette betyr også at den norske regjeringen står frem som et godt eksempel for alle som håndterer viktig og sensitiv informasjon.

Justisminister med smartklokke

Det var etter at Theresa May overtok som statsminister i Storbritannia at smartklokker ble forbudt på britiske regjeringsmøter.

Under hennes forgjenger David Cameron var det flere statsråder som hadde med seg smartklokker på regjeringsmøtene, inkludert justisminister Michael Gove, ifølge The Telegraph

Foruten avlyttingsfaren kan mobiler og smartklokker også skape forstyrrelser. The Telegraph skriver at den britiske justisministeren forstyrret et regjeringsmøte da han skulle sjekke eposten og ved en feiltakelse kom til å starte opp en Beyonce-låt. Hendelsen er bekreftet av hans kone.

Smartklokke-nei også i Norge

Også her i Norge har regjeringen satt i verk restriksjoner mot bruken av smartklokker i bestemte sammenhenger.

– Det er restriksjoner på bruk av mobiltelefoner, smartklokker og andre løsninger med tilsvarende teknologi blant annet under regjeringskonferanser, bekrefter statsministerens kontor i en epostmelding til Computerworld, uten å utdype nærmere hvordan reglene håndteres eller når smartklokkene konkret ble tatt med på restriksjonslisten.

Ikke paranoid

Frykten for at også smartmobiler kan hackes, er ikke så paranoid som det kan høres ut.

– Kroppsnære datamaskin-enheter som Apple Watch – med innebygd mikrofon, sensorer og trådløs kommunikasjon – utgjør et verdifullt tilskudd til redskapene for spionasje, sier Craig Young, som er forsker i det amerikanske sikkerhetsfirmaet Tripwire.

Sikkerhetseksperter har allerede demonstrert hvordan mikrofonen på en smarttelefon kan brukes til å ta opp samtaler i all hemmelighet, stjele brukerdata og til og med identifisere passord basert på vibrasjonene fra et tastatur i nærheten.

Nå viser det seg at smartklokker kan brukes på den samme måten. Og med plasseringen på håndleddet befinner smartklokkene seg i en bedre posisjon til avlytting enn en mobil som kanskje ligger i lommen.

Utviklet algoritme

Tidligere i år har forskere ved Binghamton-universitetet i delstaten New York og Stevens Institute of Technology i delstaten New Jersey greid å utvikle en algoritme som kan overvåke akselerometre, gyroskoper og magnetometre i kroppsnære enheter.

Ved hjelp av disse dataene, innhentet via smartklokker, kan man registrere inntasting fra mange slags tastaturer mange meter unna, ifølge PC Magazine

Teknikken kan blant annet brukes til å stjele PIN-koder ved bankautomater.

– Etter min mening gjør næringslivsledere klokt i å droppe smartklokken eller i det minste plassere den utenfor hørevidde når man diskuterer sensitiv informasjon, sier Craig Young hos Tripwire.

– Det er på ingen måte utenkelig at Apples stemmebaserte digitale assistent, Siri, kan brukes til å spionere på regjeringen, sier Jonathan Sander, nestleder hos det amerikanske sikkerhetsfirmaet Lieberman Software.

Norske statsrådmobiler

Norske myndigheter er tilbakeholdne med informasjon om hvordan mobilteknologien benyttes på statsrådsnivå, men helt siden Kjell Magne Bondeviks tid som statsminister har det vanlig å legge igjen smarttelefonene utenfor møtelokalene, skrev VG i 2014.

I 2002 bestilte Bondevik-regjerningen 1.000 avlyttingsfrie mobiltelefoner fra den svenske telefonleverandøren Sectra.

For tre år siden ble det innført en «moderne kryptert mobiltelefonløsning for departementene», opplyste Justisdepartementet til Nettavisen i 2013. Ifølge nettstedet ville imidlertid ikke departementet svare på spesifikke spørsmål rundt dette.

Krypteringsløsningen som ble innført, var et resultat av arbeidet med skjerpet sikkerhet og beredskap i det offentlige Norge i etterkant av terrorangrepet 22. juli 2011, ifølge VG, som i 2014 skrev at norske toppolitikere aldri snakker om fortrolige temaer over telefonen.

Computerworld skrev i 2014 at det var det tyske selskapet Rohde & Schwartz som sto bak krypteringsløsningen TopSec, som beskytter den norske regjeringen mot avlytting av mobiler.

Sikkerhet