Flymodus kan bli historie

SAS og Norwegian ønsker å gi deg tilgang til nettbaserte tjenester gjennom hele flyreisen.

Publisert Sist oppdatert

Praksisen med å pålegge flypassasjerer å slå av mobiltelefoner og annet elektronisk utstyr på flyreiser kan snart være historie, skriver VG.

Nå vil det europeiske byrået for flysikkerhet, EASA, tillate at du bruker apparater med 3G og 4G som inneholder SIM-kort, på hele flyreisen. Dermed vil flymodus være historie.

I dag er det enkelte flyselskap som lar deg bruke telefonen til å ringe med mens du er i luften, men den må være avslått eller stå i flymodus ved avgang og landing. SAS og Norwegian har allerede lettet på restriksjonene, og tillater nå at du har mobiltelefonen på under hele flyreisen. Forutsetningen er at den står i flymodus, i alle fall ved avgang og landing.

De nye reglene vil etterhvert bety at du kan skru på mobilen rett etter landing. Du trenger altså ikke å vente til skiltet med "fest setebeltene" har sluttet å lyse.

På sikt skal målet for både SAS og Norwegian være å gi deg tilgang til nettbaserte tjenester gjennom hele flyreisen – fra du går om bord til du lander.

Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, sier at SAS vil følge opp anbefalingene fra EASA raskt, og at nye rutiner skal være på plass i løpet av noen dager. Men han kan ikke garantere at det betyr at det vil bli fritt frem for å ringe under hele flyreisen.

Av hensyn til flysikkerheten vil ikke SAS la deg prate i telefonen, eller sitte med musikk på ørene, mens kabinpersonalet gjennomgår sikkerhetsrutinene.

«Utvidet internett»

SAS tilbyr det de kaller en utvidet Internett-løsning på sine fly. Informasjonssjefen er usikker på hvor stor del av flåten som er klargjort for bruk av mobiltelefon om bord. På flyene der dette er på plass, kan du altså ringe og sende SMS mens flyet er i luften. Her ringer du via en basestasjon om bord i flyet, på samme måte som du kobler deg til et fremmed mobilnett når du er i utlandet. Du trenger med andre ord ikke en smartmobil med ringeprogramvare for å bruke mobiltelefonen på et SAS-fly. SAS håper også å kunne tilby nye og bedre Internett-tjenester på sine fly.

- Wi-Fi er i en rivende utvikling, men det er fremdeles store begrensninger i kapasiteten i systemene som leverer tjenestene, sier Johansen. Han sier det er positivt at teknologien tilpasses de reisendes forventninger, men legger til at sikkerheten er viktigst.

- Vi må teste og teste til vi er 100 prosent sikre på at teknologien er trygg å bruke. Er vi bare 99 prosent sikre, kan vi ikke innføre endringer, sier Johansen til VG