- Glem sex, snakk personvern

- Glem sex, snakk personvern

Google-sjefen mener du bør erstatte "blomster og bier"-praten med nettvett-praten.

Moderne foreldre må tilpasse sin barneoppdragelse til nettverden.

Prat om sex og graviditet, som de siste tiårene har vært betraktet som et viktig og vanskelig men absolutt programpunkt i ungdomsalderen for foreldre, kan droppes, mener Googles toppsjef Eric Schmidt. Man burde heller konsentrere seg om å forklare barn om hva personvern er og hvordan man beholder identiteten sin på nett.

Schmidt gjør sine uttalelser i et intervju med Reuters, der journalisten spør han om sexskandalen med CIA-mannen David Petraeus, som så at data lekket ut av det han trodde var et sikret system. Hans sidesprang med journalisten Paula Broadwell ble avslørt av FBI blant annet på grunn av metadata i eposter i Googles Gmail.

- Hvis vi ikke kjemper for å beholde personvern vil vi miste det, sier Schmidt.

Ble slettet

Sikkerhet endrer seg over tid, påpeker Schmidt. Overvåkingskameraer er fornuftige i en krigssituasjon eller for å beskytte unge jenter på gaten på lørdagskveld, men kan være skumle i andre sammenhenger. For ungdom kan bilder eller videoer som havner på nett ha katastrofale følger, mener Google-sjefen.

- Dette er et personvernmareritt, sier Schmidt.

Tidligere, hvis 15-åringer gjorde noe galt, ble det registrert av politiet, men slettet i 18-års alderen. Med internett vil pinlige bilder eller fyllevideoer forfølge deg hele livet, mener han.

- Jeg vil si til de som har ungdoms, dere bør kanskje ta nettvettpraten før dere tar sexpraten. For det er stor skade de kan gjøre mot seg selv.

Schmidt mener at samfunnet har endret seg med tanken på å hemmeligholde informasjon.

- Og hvis noe er publisert på internett, særlig når det er oppsiktsvekkende, kan det ikke slettes lenger.

Mister privatlivet

En undersøkelse av det amerikanske analysebyrået Pew viser at 59 prosent av alle amerikanske foreldre med ungdomsbarn har hatt en samtale med ungene sine fordi de er bekymret over deres atferd på sosiale medier. Og 39 prosent dem hadde hjulpet ungene med oppsettet av personvern på sosiale medier.

- Det er et reelt problem vi har. Og samfunnet kommer til å bære kostnadene av at noen mennesker vil miste deres privatliv, fordi de ikke vet at det ikke finnes en delete-knapp på internettet, sier han.

Se intervjuet her.

Les om:

Sikkerhet