- Her er Apples sleipe triks

- Her er Apples sleipe triks

KOMMENTAR: Slik slipper Apple å bytte brannfarlige ladere, skriver Ahlert Hysing.

"Ikke klag til meg. Liker du ikke betingelsene, så velg en annen mobiltelefon."

Selgeren til elektrokjeden hadde ikke alle svarene og kunne derfor ikke forklare detaljer rundt Apples utskiftningsordning av potensielt farlige strømstøpsler.

Kjøperen var til dels enig med selgeren. Sony Z2 eller nyeste LG er kanskje et bedre valg når Iphone 4 skal byttes ut. Alle ryktene om Iphone 6 tilsier ikke at den er veldig mye bedre enn det råeste innen mobiltelefoner med Android, alternativt Microsofts beste Nokia.

Det er snakk om strømstøpsler solgt med Apples mobiltelefoner 3S, 4 og 4S. De kan overhetes, de kan være brannfarlige. Apple skal derfor bytte dem ut.

Saken gjelder støpsler med betegnelsen A1300. Apple understreker at du skal slutte å bruke dem og heller lade mobilen via USB-kontakten på Mac-en eller pc-en inntil du får en ny.

Noen få kunder har fått nye støpsler. En av Apples forhandlere hadde fått rundt hundre. De var borte i løpet av få timer. Nå understrekes det at støpslet må leveres inn til service, så skal kunden få ny. Det vil ta noe tid, en uke minst er hva butikkene sier.

Det er da byråkratiet slår til. Butikkene sier at Apple krever at det skal oppgis serienummer på telefonen. Det er ifølge én butikk kun det støpslet som fulgte med telefonen som skal byttes ut.

En av elektrokjedene sier at de krever serienummer for å sjekke at telefonen er kjøpt hos dem. De vil bare bytte støpsel til sine kunder.

Men hva med de mange andre støpslene som ble kjøpt for å kunne lade telefonen andre steder enn bare i hjemmet? Hva med telefoner kjøpt på nettet?

Apple skriver at det også ble solgt strømforsyninger separat, men i Apples egen informasjon om utskifting står det ingen ting om disse andre strømstøpslene. Informasjonen snakker bare om den, ikke de, selv om de er fra Apple. De er like farlige, hvis det ikke står A1400 på støpslene.

Spørsmålet er hva Apple skal med serienummer i kombinasjon med strømstøpsel A1300? Er det for statistikk? Er det for å undersøke om det finnes telefoner som ikke er originale? At Apple ikke bytter inn uoriginale strømstøpsler er selvsagt, men skal farlige støpsler tas ut, så må alle tas ut.

- Naturligvis, sa de hos Atea. Vi kjøper direkte fra Apple. Vi har service. De hadde et lager på fem. De hadde esker med mange hundre støpsler til sine store kunder. For å få to ladere måtte Atea ha serienummer, mobiltelefonnummer navn, adresse og mail. Det ble opprettet en serviceordre. Kvittering kom på mail.

Vi må ha den informasjonen for å få bestilt to nye, svarte Service hos Atea. To var derfor bare bryderi for dem. En og en synes bare å være irriterende.

Apple burde grovt sett vite hvor mange ladere det er solgt i Norge. De burde grovt sett vite hvor mange ladere hver forhandler har solgt. Da burde det bare være å skaffe nok, men det er it, det er logistikk. Det synes å være vanskelig snømåking, selv om det er lite snø.

Svaret på vår henvendelse til Storbritannia, om hvorvidt ordningen gjelder alle innkjøpte strømstøpsler, lar vente på seg. Det er andre oppgaver som er viktigere enn å svare. Apples nyeste Imac er mye mer spennende.

(Artikkelforfatteren er fagredaktør hos Computerworld.)

Sikkerhet